Τα προβιοτικά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)WORLD HEALTH ORGANIZATION, είναι ζώντες μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες έχουν ωφέλιμες επιπτώσεις στην εντερική μικροβιακή ισορροπία και την εντερική χλωρίδα με προληπτικό θεραπευτικό όφελος για τον άνθρωπο. Σε ελεύθερη μετάφραση είναι τα βακτήρια που δρουν «Υπέρ» της «Ζωής».

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το υγιές γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου περιέχει πάνω από 400 είδη τέτοιων βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά ονομάζονται «φιλικά» διότι προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος και συμβάλουν, ταυτόχρονα με τις πολλαπλές δράσεις τους, και σε άλλα συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά έχει αποδειχτεί με κλινικές μελέτες ότι:

  • Βοηθούν την πέψη των τροφών και την σύνθεση ορισμένων βιταμινών.
  • Βοηθούν στον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων.
  • Ανακουφίζουν από τη διάρροια που προκαλείται από τη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών.
  • Προλαμβάνουν τις δηλητηριάσεις και την διάρροια των ταξιδιωτών (αλλαγή περιβάλλοντος – νερού) – διάρροια από clostridium difficile.
  • Συμβάλλουν στη αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας ιογενούς μορφής αλλά και στις μολύνσεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αλλά και της στοματίτιδας – τερηδόνας - ουλίτιδας.
  • Είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος όπως κολπίτιδας και τραχηλίτιδας και ιδιαίτερα στα επαναλαμβανόμενα επεισόδια.
  • Είναι χρήσιμα σε όσους παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  • Βοηθούν όσους βρίσκονται σε ακτινοθεραπεία, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία που τους οδήγησε εκεί.
  • Ανακουφίζουν τα συμπτώματα από δυσανεξία στην λακτόζη σε βρέφη και ενήλικες.
  • Βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων και φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων σε βρέφη και μωρά.
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων αλλεργιών.
  • Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνων.
  • Είναι θεραπεία εκλογής σε σοβαρά χρόνια προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως όλες οι μορφές κολίτιδας, η δυσκοιλιότητα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων, νόσος Chron, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α
  • Είναι απαραίτητα σε συστηματικές χρόνιες λοιμώξεις ειδικά από μύκητες του είδους Candida albicans.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αρχικά, το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι στείρο Βακτηριδίων. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, όμως, επικοίζεται με βακτήρια προερχόμενα από το ουροποιητικό σύστημα της μητέρας και αργότερα από την τροφή (ιδιαίτερα το μητρικό γάλα) και από το εξωτερικό περιβάλλον. Στην περίπτωση Καισαρικής τομής όμως τα βακτήρια δεν μεταφέρονται στον γαστρεντερικό σωλήνα του νεογέννητου, έτσι συχνά τα μωρά αυτά εμφανίζουν περισσότερες αλλεργίες, λιγότερο αναπτυγμένη εντερική χλωρίδα, λιγότερο ώριμο ανοσοποιητικό. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο για τη σωστή υγεία των βρεφών τα βρεφικά γάλατα να είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των προβιοτικών είναι:

  1. lactobacillus acidophilus: Ο κύριος ένοικος του λεπτού εντέρου του ανθρώπου αλλά και των άλλων θηλαστικών, βρίσκεται όμως και στο στόμα και στον γυναικείο κόλπο. Παράγει λακτάση και έτσι βοηθά στη διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος και καταπολεμά βλαπτικά βακτήρια και μύκητες π.χ. (Candida). Ιδανικό κατά των βλαβών του δέρματος όπως έκζεμα και ακμή. Παράγει αντιβιοτικές ουσίες και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι, όμως, εξαιρετικά ασταθής και ευάλωτος στην κακή διατροφή του ανθρώπου (συντηρητικά, κατεψυγμένα, φαγητό χωρίς βιταμίνες) αλλά και στη λήψη αντιβιοτικών (κυρίως ομάδας πενικιλίνη).
  2. lactobacillus bulgaricus: Ξάδελφος του προηγουμένου, όμως όχι μόνιμος κάτοικος του εντέρου. Βοηθά στη ζύμωση του γάλακτος και του γιαουρτιού. Παράγει γαλακτικό οξύ έτσι ώστε να δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τον acidophilus στο Πεπτικό Σύστημα.
  3. bifidobacterium(bιfidum – longum): Στο παχύ έντερο – στο τέλος του λεπτού εντέρου και στον κόλπο. Αποτελούν το 99% της χλωρίδας των νεογνών που θηλάζουν αλλά και των παιδιών ως την εφηβεία, όμως μετά ο πληθυσμός τους συνεχώς μειώνεται καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων επιβλαβών βακτηριδίων και μυκήτων. Παράγουν μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης B, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ?
Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα εμπλουτισμένο με προβιοτικά, το ξυνόγαλα, το κεφίρ, η φέτα, ο τραχανάς, το τουρσί καθώς και ορισμένοι χυμοί και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι μικροοργανισμοί, όμως, που περιέχονται στα τρόφιμα, καταστρέφονται κατά ένα μεγάλο μέρος τους κατά το πέρασμα τους από το γαστρεντερικό σύστημα και μόνο ένα μικρό μέρος τους φτάνει στο κόλον. Εκτός των άλλων, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το stress, η κακή διατροφή (τροφές με συντηρητικά – κατεψυγμένα), οι εξαντλητικές δίαιτες, η έλλειψη ύπνου, η λήψη αντιβιοτικών, κορτικοστερεοειδων αλλά και αντισυλληπτικών από τις γυναίκες, επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.

Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή ειδικών σκευασμάτων με ποίκιλες συνθέσεις στελεχών προβιοτικών βακτηριδίων, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ανθρώπινα στελέχη σε υψηλές περιεκτικότητες (μερικών δισεκατομμυρίων), βιώσιμα και σταθερά ώστε να μην καταστρέφονται κατά τη μεταφορά τους στον πεπτικό σωλήνα. Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν συμβατική φαρμακευτική προσέγγιση, ομοιοπαθητική, βελονισμό κ.α. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι τα προβιοτικά έχουν πολύ λίγες γνωστές παρενέργειες, όπως τα «μαλακά κόπρανα» και τα αέρια οι οποίες υποχωρούν άμεσα όταν σταματήσει η θεραπεία. Ωστόσο, όμως, ένας πιθανός κίνδυνος είναι η χρήση τους από άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε ανοσοκαταστολή, τα οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

Πηγή :www.advancehealth.gr