Πολλοί από εμάς, κάθε άνοιξη, υποφέρουμε από μια ανεξήγητη κόπωση που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Αυτή η κόπωση είναι γνωστή σαν το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης και είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. 

Σίγουρα έχετε αναζητήσει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για την αντιμετώπισή της χωρίς όμως να ξέρετε ότι η λύση στο πρόβλημα σας μπορεί να επέλθει με τον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής & βιταμινών.

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης, εκτός από τις αλλεργίες, νιώθετε μια παραπάνω εξάντληση τότε επηρεάζεστε από την λεγόμενη εαρινή κόπωση. Το σύνδρομο αυτό καταβάλει λίγο περισσότερο τις γυναίκες και συνήθως η αλλαγή ώρας, η αύξηση της θερμοκρασίας και γενικότερα η αλλαγή κλίματος μπλοκάρει την ομαλή προσαρμογή του οργανισμού στις νέες συνθήκες. Οι ορμονικές αλλαγές αλλά και οι κακές διατροφικές επιλογές επίσης επιβαρύνουν το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης, καθώς γίνονται οι αιτίες να στερείται ο οργανισμός τις απαραίτητες βιταμίνες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα, αλλά και αυτά που θα παρατηρήσετε πρώτα, είναι η έλλειψη ενέργειας και η πεσμένη διάθεση. Συνέχεια αυτών μπορούν να είναι οι ημικρανίες, η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, το αίσθημα ανησυχίας, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι πεπτικές διαταραχές, η υπερένταση, οι μυϊκοί πόνοι, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η απώλεια όρεξης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου της εαρινής κόπωσης είναι μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής και ήσυχος ύπνος και η καθημερινή σωματική άσκηση θα μας βοηθήσει να νιώσουμε γρήγορα πολύ καλύτερα.

Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) αναλαμβάνουν τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η Β2 (Ριβοφλαβίνη) είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του δέρματος, για τα κύτταρα του αίματος, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος και συγχρόνως βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης. Η Β3 (Νιασίνη) απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των λιπών και των σακχάρων στο σώμα και ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης ενώ η Β5 προάγει τη νοητική απόδοση και βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.
Οι δυο τελευταίες, αλλά υψίστης σημασίας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η Β6 (Πυριδοξίνη) και η Β12. Όσον αφορά την βιταμίνη Β6, εκείνη ευθύνεται για διαδικασίες όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η μεταφορά οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Βοηθά επίσης στο να διατηρεί ο οργανισμός ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης. Η βιταμίνη Β12 από την άλλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη δημιουργία DNA, τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, βοηθά στο σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας. Όλες τις βιταμίνες Β θα τις βρούμε σε πολλά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά. Μόνο η Β12 δεν περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία που μεριμνούν για την ενίσχυση του οργανισμού είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας παρέχοντάς του τόνωση και ενέργεια. Αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει η πλειοψηφία των φρούτων και λαχανικών.

Τέλος, σημαντικές πηγές ενέργειας αποτελούν το νερό και ο ήλιος. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν πως ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, να μειώσει την ενέργεια μας και συνεπώς να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Από την άλλη μια ήπια άσκηση, με το φως ήλιου, θα βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις νέες ατμοσφαιρικές συνθήκες και η βιταμίνη D θα μας προσφέρει απλόχερα όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Αν όμως θέλετε και κάτι παραπάνω, τα συμπληρώματα διατροφής, τα βιταμινούχα ροφήματα ή η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με προσθήκη βιταμινών μέσα στην ημέρα, θα γίνουν αυτό που χρειάζεστε!

 

Πηγή: www.clickatlife.gr