Καταρροή, φτέρνισμα, κόκκινα μάτια, συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, αλλά δεν είναι! Είναι η ...δυσάρεστη πλευρά της άνοιξης!
Αυτήν την περίοδο, οι αλλεργίες έχουν την τιμητική τους και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται από τα ενοχλητικά τους συμπτώματα. Μην χάνετε το κουράγιο σας όμως. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο ειδικός αλλεργιολόγος κ. Σταμάτης Ν. Βαρθολομαίος, επιβεβαιώνει ότι οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Tι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «αλλεργία»;
Η αλλεργία είναι η παθολογική αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος σε ουσίες του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και συνήθως είναι καλά ανεκτές π.χ. γύρη δέντρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφικής προέλευσης (γάλα, αυγό, ψάρι),φάρμακα κ.λπ. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μας μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.

Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές αλλεργίας την συγκεκριμένη περίοδο;
Με σειρά συχνότητας εμφάνισης, κυρίαρχη είναι η αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, οι τροφικές αλλεργίες, η κνίδωση και οι αλλεργίες μετά από τσίμπημα εντόμων (σφήκας, μέλισσας κ.λπ.).

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με φτέρνισμα, κνησμό, καταρροή και μπούκωμα. Συνήθως συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα, με συμπτώματα από τους οφθαλμούς, όπως κόκκινα μάτια, κνησμό, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος και φωτοφοβία. Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι η δυσκολία στην αναπνοή, το σφύριγμα κατά την αναπνοή και το αίσθημα βάρους στο στήθος.

Η κνίδωση είναι ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από αίσθημα κνησμού ή καύσου. Σε αρκετούς ασθενείς, μπορεί να συνοδεύεται και από πρήξιμο στο πρόσωπο. Οι τροφικές αλλεργίες συνοδεύονται με γαστρεντερικά συμπτώματα (πόνο στην κοιλιά, έμετο), συμπτώματα από το δέρμα (κνησμός, κοκκινίλα, εξάνθημα) και πιο σοβαρά συμπτώματα, σε περίπτωση εμφάνισης αναφυλαξίας (αλλεργικό σοκ).

Όσον αφορά τις αλλεργίες μετά από τσίμπημα εντόμου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια (μεγάλη τοπική αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος, για περισσότερες από 24 ώρες) και να φτάσουν επίσης μέχρι τη σοβαρή αναφυλαξία.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Για τις ανοιξιάτικες αναπνευστικές αλλεργίες ευθύνονται κυρίως η γύρη των δέντρων, των φυτών όπως τα αγρωστώδη, η ελξίνη (περδικάκι) κ.λπ. Επίσης, τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνότερα την άνοιξη, όπως οι γαρίδες και τα θαλασσινά, τα εποχικά φρούτα, όπως οι φράουλες και, τέλος, τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των εντόμων εκείνη την περίοδο και του μεγαλύτερου χρόνου που περνάμε στην ύπαιθρο.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα;
Είναι κυρίως τα φυτά που παράγουν αερομεταφερόμενη γύρη όπως:

α. Κάποια δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, οξιά, αγριοφουντουκιά).

β.Τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά, γρασίδια, αγριάδα). Συχνά ανοιξιάτικα αλλεργιογόνα είναι επίσης οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται έντονα την άνοιξη και τα ακάρεα της σκόνης.

Βασικά μέτρα προστασίας

  1. Να αερίζετε τα δωμάτια το πρωί, πριν από τις 9, καθώς η απελευθέρωση της γύρης από τα φυτά αρχίζει λίγο αργότερα. Έτσι αποφεύγεται η είσοδος μεγάλης ποσότητας γύρης στο σπίτι.
  2. Στην εξοχή, να μην ξαπλώνετε και να μην κάθεστε στο έδαφος.
  3. Μην τρομοκρατείστε όταν σας πλησιάσει κάποιο έντομο (σφήκα, μέλισσα). Οι απότομες κινήσεις με τα χέρια μπορεί να το εκνευρίσουν και να σας τσιμπήσει.
  4. Οι ασθενείς με αλλεργία στη γύρη της ελιάς θα πρέπει να μείνουν μακριά από ελαιώνες στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο.
  5. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα επιδεινώνει το άσθμα και τη ρινίτιδα.

Με ποια εξέταση μπορεί να βρεθεί σε ποιο ή ποια αλλεργιογόνα έχει ευαισθησία ο ασθενής;
Είναι οι δερματικές δοκιμασίες (skin prick tests)
. Είναι οι πιο συνηθισμένες, γρήγορες και ευαίσθητες εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση των πιθανών αιτίων μιας ανοιξιάτικης αλλεργίας. Επίσης, στο αίμα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν η ολική ανοσοσφαιρίνη Ε (ή ολική ΙgΕ) και η ειδική ΙgΕ (RAST), έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων. Η πρώτη (Ολική IgE) είναι όμως δυνατόν να κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ακόμη και σε ασθενείς που εκδηλώνουν αλλεργία και εμφανίζουν θετικές δερματικές
δοκιμασίες, ενώ οι δεύτερες (RAST) έχουν μικρότερη ευαισθησία για τον προσδιορισμό του αλλεργιογόνου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;
Οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται με διάφορα μέτρα. Πρώτο μέτρο είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Κατόπιν, με φαρμακευτική αγωγή, με σκευάσματα αντισταμινικά ή και κορτιζονούχα τοπικής ή συστηματικής χορήγησης (στις αναπνευστικές κυρίως αλλεργίες), με αδρεναλίνη στο αλλεργικό σοκ κ.λπ. Εναλλακτικά σκευάσματα, που περιέχουν το φλαβονοειδές κερσετίνη, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν κάποιους ασθενείς. Τέλος, με την ανοσοθεραπεία, οι αναπνευστικές αλλεργίες και οι αλλεργίες στα τσιμπήματα των εντόμων είναι ως επί το πλείστον ιάσιμες.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία και πώς γίνεται;
Η ανοσοθεραπεία είναι μια ανοσολογική θεραπευτική μέθοδος (ανοσοπαρέμβαση). Πρόκειται για μια ειδική θεραπεία απευαισθητοποίησης, που εφαρμόζεται για την αιτιολογική αντιμετώπιση ορισμένων αλλεργικών νοσημάτων, όπως της αναπνευστικής αλλεργίας και της αλλεργίας στο δηλητήριο των υμενοπτέρων. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης σκευασμάτων ανοσοθεραπείας και για τις τροφικές αλλεργίες. Ο σκοπός της ανοσοθεραπείας είναι η τροποποίηση της αλλεργικής ανοσολογικής απάντησης και η ανάπτυξη ανοχής του οργανισμού στο «ένοχο» αλλεργιογόνο. Γίνεται με υποδόρια ένεση ή με υπογλώσσια χορήγηση και χορηγείται μόνο από αλλεργιολόγο.

Η σημασία των προβιοτικών.
Τα προβιοτικά είναι φιλικοί μικροοργανισμοί που κατοικούν στην πεπτική οδό, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και τα παθογόνα βακτήρια. Κατά αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν το πεπτικό και το γαστρεντερικό σύστημα, βοηθώντας στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών, στην παρασκευή των βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αποτοξινωτική δράση του οργανισμού από βλαβερά στοιχεία που εισάγονται μέσω της διατροφής. Τα προβιοτικά πρέπει να είναι 100% απαλλαγμένα από
γαλακτοκομικά προϊόντα και λακτόζη, μη αλλεργιογόνα.

Τα προβιοτικά είναι ο απαραίτητος σύμμαχός του οργανισμού μας στις περιόδους που γίνεται λήψη αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών ή κορτικοειδών. Συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
 

Πηγή: www.healthyme.gr