Με βάση τελευταίας έγκηρης μελέτης από τον παγκόσμιο φορέα “The Endocrine Society”, λόγο της αύξησης ελήψεων βιταμίνης D σε μεγάλους πληθησμούς ανθρώπων, ο φορέας εξέδωσε ενημέρωση με σκοπό να παράσχει τις πιο πρόσφατες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιολόγηση, αντιμετώπιση και την πρόληψη της έλλειψης βιταμίνης D στο γενικό πληθυσμό.

Σε άτομα που παρουσιάζουν έληψη βιταμινής D προτείνει τη χορήγηση συμπληρωμάτων σε συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις και θέτει την υψηλότερη ανεκτή από τον οργανισμό ημερήσια πρόσληψη, ανάλογα με την ηλικία και τις κλινικές περιστάσεις στις εκάστοτε ομάδες πληθυσμού.

Προτείνει τη χορήγηση βιταμίνης D στη μορφή της D2 είτε της D3 για την αποκατάσταση του ελλείμματος. Η χορήγηση βιταμίνης D συνίσταται για την πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους, αλλά όχι πέραν της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, την ελάττωση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Yπολογίζεται ότι το 20-80% του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Παιδιά αλλά και νέοι και μεσήλικες αντιμετωπίζουν σχεδόν ίδιο κίνδυνο. Παρότι πολλά τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D και ενώ άλλα είναι εμπλουτισμένα με πρόσθετα της βιταμίνης, ο κύριος λόγος έλλειψης βιταμίνης D παραμένει η ανεπαρκής έκθεση του πληθυσμού στον ήλιο. Η παχυσαρκία, η αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή, η αντιρετροϊκή θεραπεία, ο πρωτογενής υπερπαραθυρεοειδισμός και ορισμένοι τύποι λεμφωμάτων είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα καταλήγει ότι η τοξικότητα από βιταμίνη D είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που προκαλείται είτε από απρόσεκτη είτε από σκόπιμη πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D. Ως εκ τούτου, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν θα έπρεπε να εγείρει ανησυχίες εκτός από ορισμένες ομάδες που είναι πιο ευαίσθητες, όπως ασθενείς με χρόνιες κοκκιωματώδεις νόσους ή ορισμένους τύπους λεμφωμάτων, και στους οποίους πρέπει να γίνεται πιο προσεκτική παρακολούθηση της χορήγησης.

Reference:
Holick MF et al., Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,July 2011, 96(7): 1911-1930

Από το Natural Doctor
www.naturaldoctor.gr