Η ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που μας ταλαιπωρεί με συχνές εξάρσεις αλλάζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.

Η ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς έκζεμα προσβάλει το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων, ενώ το 60% αυτών εμφανίζουν τα συμπτώματα της νόσου από το πρώτο χρόνο της ζωής τους και το 85% μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας θα εξαφανιστούν με την ενηλικίωση, αλλά αν παραμείνουν θα γίνουν πιο βαριά και επίμονα.

Η εκδήλωση της πάθησης γίνεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής του δέρματος και έντονου κνησμού και χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Κατά την διάρκεια της ύφεσης δε, το δέρμα εμφανίζει φυσιολογική εικόνα.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά ορισμένες περιοχές προσβάλλονται πιο συχνά από άλλες. Στα παιδιά, η ατοπική δερματίτιδα θα εμφανιστεί συνήθως ως ένα εξάνθημα στην περιοχή του προσώπου και έπειτα θα επεκταθεί σε χέρια και πόδια. Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες, πιθανόν να παρατηρήσουν αρχικά ερυθρές, ευαίσθητες περιοχές του δέρματος πίσω από γόνατα, αγκώνες ή λαιμό, καρπούς, αστραγάλους και χέρια. Επίσης, μπορεί να προσβληθεί το δέρμα γύρω από τα φρύδια και τα μάτια.

Αίτια εμφάνισης της νόσου

Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητά, όμως είναι πλέον γνωστό ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ:

  • Διαταραγμένης λειτουργίας του φραγμού του δέρματος
  • Ανοσολογικών παραγόντων
  • Περιβαλλοντικών παραγόντων
  • Γενετικής προδιάθεσης

Αλλεργιογόνοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου, είναι:

  • Μάλλινα ρούχα από τραχιά υφάσματα
  • Φυτά και γύρη
  • Χλωρίνη και άλλοι χημικοί παράγοντες

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ατοπική δερματίτιδα, αποφεύγοντας το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο, δίνοντας αρχικά ενυδάτωση στο δέρμα με μαλακτικά για να καταπολεμήσουμε την ξηροδερμία, η οποία ευθύνεται για τον έντονο κνησμό και επιλέγοντας καλλυντικά χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες (χωρίς αρώματα και συντηρητικά).

Με την παρακολούθηση πάντα του δερματολόγου, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιϊσταμινικά για τον έλεγχο του κνησμού, αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των δευτερογενών λοιμώξεων και τοπικά κορτικοστεροειδή ή τοπικούς αναστολείς για τον έλεγχο της νόσου.

Πηγή: www.onmed.gr