Γνωρίζατε ότι ο μεταβολισμός μας (ή αλλιώς η ικανότητα καύσης θερμίδων) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας του προς το τέλος της ημέρας; Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι και το πιο ελαφρύ αλλά παράλληλα ισορροπημένο από άποψη θρεπτικών ουσιών.

Η κατανάλωση φαγητού που γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν πάμε για ύπνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, γεγονός που μπορεί να μας δυσκολέψει στο κοιμηθούμε. Επομένως, το τελευταίο μας γεύμα πρέπει να είναι το ελαφρύτερο της ημέρας και πρέπει να το καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάμε για ύπνο.

Τρώγοντας ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τη νύχτα υπερφορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα. Καλό είναι να ακολουθούμε το ρητό που λέει: Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπα, και δείπνο σαν φτωχός.

Αυτό που θα σας προτείνουμε είναι:

- Μην παραλείπετε το βραδινό! Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε βραδινό και η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση βάρους. Η καλύτερη λύση για το βραδινό είναι η άπαχη πρωτείνη σε συνδιασμό με λαχανικά.

- Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα υγιεινά λίπη δεν αποκλείονται ως επιλογές, αρκεί πάντα να προσέξουμε την ποσότητα.

-  Μείνετε μακριά από το fast food, τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα.

- Αποφύγετε τη κατανάλωση αλκοόλ με το βραδινό σας. Μπύρα, κρασί και κοκτέιλ εκτός του ότι σας φορτώνουν με κενές θερμίδες, μπορεί να σας δημιουργήσουν και μια αίσθηση φουσκώματος.

- Πείτε ένα αυστηρό όχι σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων και ζαχαρούχα τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αναψυκτικά, επιδόρπια και λευκό ψωμί.

- Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε τα πουλερικά χωρίς δέρμα (μικρά σε μερίδες) και τα μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το cottage cheese).

- Μείνετε μακριά από παχιές σάλτσες και πικάντικα τρόφιμα. Πικάντικα και πιπεράτα τρόφιμα μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι και τον ύπνο σας.

- Προτιμήστε χυμούς λαχανικών, smoothie με λαχανικά και φυτικό γάλα και σούπες λαχανικών-αρκεί οι τελευταίες να μην περιέχουν κρέμες τυριά.

- Μια γρήγορη και ασφαλής επιλογή που μπορεί να σας βάλει από τη δύσκολη θέση είναι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ένα κουταλάκι μέλι και chia seeds.

Συμβουλές:

  • Αντί για αλάτι προτίμησε βότανα (νωπά ή αποξηραμένα), μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσεις έξτρα γεύση στο φαγητό σου.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τρόφιμα φορτωμένα με νάτριο είναι η σάλτσα σόγιας, τα έτοιμα ντρέσινγκ και ντιπ και η κέτσαπ. Αποφύγετε λοιπόν τη κατανάλωση αυτών των τροφίμων το βράδυ.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα γεύματα και τα επεξεργασμένα αλλαντικά.

Σημείωση: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση που αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.