Η επίδραση των αλλαγών του καιρού, καθώς και των μετεωρολογικών παραγόντων στον άνθρωπο έχει παρατηρηθεί από πολύ παλιά. Έχουμε πολλές φορές ακούσει άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας, να μας ανακοινώνουν ότι θα αλλάξει ο καιρός, 2 – 3 μέρες νωρίτερα, γιατί αισθάνονται τραβήγματα στον αυχένα τους ή πόνους στις αρθρώσεις τους. Έρευνες έρχονται να τεκμηριώσουν τη σχέση μεταξύ κλιματολογικών αλλαγών και πόνου. Σύμφωνα με αυτές, είναι όντως αληθές – και όχι στο μυαλό μας – ότι χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις εντείνονται με τις αλλαγές του καιρού.

Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών δημιουργούνται αλλαγές και στην ατμοσφαιρική πίεση προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις, μιας και επηρεάζουν τις κατανομές των υγρών στους ιστούς του σώματος. Επίσης, η μεταβολή της σχετικής υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, της δύναμης και της κατεύθυνσης του ανέμου, οι νεφώσεις και η ταχύτητα των εκδηλώσεων των μετεωρολογικών διακυμάνσεων φαίνεται να υποβοηθούν στην ευαισθησία του σώματος στους πόνους.

Επίσης, οι πόνοι είναι έντονοι και στις αρθρώσεις, κυρίως στα γόνατα, ισχία, ώμους και δάκτυλα και γίνονται εντονότεροι, όταν έχει προηγηθεί ένας τραυματισμός. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η ευαισθησία στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι 2 – 3 φορές συχνότερη στους ανθρώπους των αστικών περιοχών απ' ότι στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, τα συμπτώματα του πόνου εμφανίζονται κυρίως στους μεταβατικούς μήνες, δηλαδή κατά τη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη (Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος) και το φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος). Αυτό οφείλεται στη μεγάλη μεταβλητότητα του καιρού, καθώς και σε ορισμένες εποχιακές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Τέλος, είναι πιο έντονα στις ηλικίες άνω των 40.

Είναι πλέον αποδεκτό και από τους επιστήμονες ότι οι κλιματολογικές – καιρικές αλλαγές επιδρούν στο σώμα μας και – το σημαντικότερο – μας προειδοποιούν ότι πρόκειται να εμφανιστούν. Έτσι και η πρόοδος της επιστήμης μπορεί να βασίζεται και να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν της την λαϊκή εμπειρία και σοφία...

Πηγή:www.simygeias.gr