Το φθινόπωρο, εκτός από τα πρωτοβρόχια, έρχονται και οι πρώτες αρρώστιες, οι οποίες προσβάλλουν τα πλέον ευπαθή άτομα, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Η πιο συνήθης ασθένεια είναι η γρίπη, η εξάπλωση της οποίας ξεκινάει με το τέλος του θέρους.

Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τον ιό influenza, τύπων Α και Β. Ο ιός της γρίπης προσβάλλει το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, καταρροή, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, πόνους των μυών, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση και ενίοτε συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός, που μπορεί να φτάσει τους 38 - 41°C μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της νόσου. Μετά την τρίτη ημέρα ο πυρετός συνήθως υποχωρεί και εμφανίζονται συμπτώματα από το αναπνευστικό που μπορεί να επιμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα (έως και 2 εβδομάδες).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Μεταδίδεται με υγρά σταγονίδια που εισέρχονται με το βήχα και το φτέρνισμα μέσω της ρινικής, της στοματικής κοιλότητας ή/και των οφθαλμών (πύλες εισόδου του ιού). Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους ευνοούν τη μετάδοση της γρίπης. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν, έως 3 - 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποιές είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Επιπλοκές της γρίπης παρατηρούνται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων και είναι η πρωτοπαθής γριπώδης πνευμονία και η δευτερογενής πνευμονία, η οποία εμφανίζεται αργότερα και οφείλεται σε διάφορα βακτήρια, όπως στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, στον πνευμονιόκοκκο και στον αιμόφιλο της πνευμονίας. Επίσης, μπορεί να εμφανισθεί οξεία μέση ωτίτιδα, κυρίως στα παιδιά, ενώ είναι πιθανό να επιδεινωθούν ορισμένες υποκείμενες παθήσεις, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Στο γενικότερο πλαίσιο της προφύλαξης από λοιμώξεις με ιούς της γρίπης, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Τι είναι εμβόλιο;
Με τον όρο εμβόλιο νοείται η χορήγηση σε έναν οργανισμό υλικού που περιέχει εξασθενημένους παθογόνους παράγοντες (βακτήρια, ιούς και λοιπούς μικροοργανισμούς). Ως συνέπεια, ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τον παράγοντα της νόσου, εφ’ όσον αυτός εισήλθε ζωντανός μεν, αλλά εξασθενημένος. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός είτε διατηρεί επί ορισμένο χρονικό διάστημα την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων (όπως π.χ. συμβαίνει με το εμβόλιο της κοινής γρίπης), είτε το διατηρεί εφ’ όρου ζωής (όπως π.χ. με το εμβόλιο της ιλαράς). Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει είτε αδρανοποιημένους ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού, συνήθως δύο υποτύπους από το στέλεχος Α και ένα από το στέλεχος Β. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) διαθέτει παγκοσμίως δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων για την έρευνα της γρίπης. Τα εργαστήρια αυτά επικοινωνούν διαδικτυακά μεταξύ τους, αλλά και με την Π.Ο.Υ στη Γενεύη. Από τα στοιχεία που συλλέγονται, η Π.Ο.Υ δίνει οδηγίες για τα στελέχη των ιών που θα πρέπει να περιέχει το νέο εμβόλιο κάθε χρόνο.

Σε ποιούς απευθύνεται ο εμβολιασμός;
Το εμβόλιο που κυκλοφορεί ήδη, είναι εγκεκριμένο για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνο με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την απόφαση της ΕΕ για την εμβολιαστική περίοδο 2014 – 2015. Οι συστάσεις για εμβολιασμό αφορούν σε:

  • Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος, όπως αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και μέλη οικογενειών που συγκατοικούν με άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή με ανοσοκαταστολή.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρωσικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που υπάρχει επιδημία γρίπης.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στο διάστημα από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό, ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη.

  • Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας.
  • Στα παιδιά ηλικίας 3 - 12 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.
  • Παιδιά 6 μηνών έως 3 ετών εμβολιάζονται με δύο δόσεις από το παιδικό αντιγριπικό εμβόλιο με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Αποτελεσματικότητα και οφέλη
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μέγιστη, όταν τα στελέχη της γρίπης που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο είναι παρόμοια με τα στελέχη που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Από μελέτες που έχουν γίνει έχει δειχθεί ότι, προστατεύεται από τη νόσο το 70% - 90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Ακόμα όμως και όσοι νοσήσουν τελικά από τον ιό της γρίπης, τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν θα είναι ηπιότερα και ο χρόνος ανάρρωσης σημαντικά μικρότερος.

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης παρέχει μικρή προστασία εναντίον της νέας γρίπης H1N1. Ωστόσο, η ανοσοποίηση θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η μετάδοση του πανδημικού στελέχους του ιού, να μειωθούν τα κρούσματα, οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και οι θάνατοι, να διατηρηθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες και να μειωθεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος μίας πανδημίας.

Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της εποχικής γρίππης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον αποδοτικά, από άποψη κόστους, υφιστάμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.

Πηγή: www.symygeias.gr