Το καλοκαίρι, είναι γεγονός ότι το δέρμα έχει ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα, πολύ πιο εντατική από ότι τον χειμώνα. H αφυδάτωση που προκαλούν ο ήλιος και η εφίδρωση, μπορούν να το κάνουν να δείχνει θαμπό, τραχύ και ξηρό.

Πώς θα κάνουμε λοιπόν το δέρμα μας να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία και, μαζί με αυτήν, και τη λάμψη του;

Κανόνας 1ος
Αντηλιακή προστασία. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στις ακτίνες UVA και UVΒ, αν προκαλεί εγκαύματα, δεν απειλεί μόνο την υγεία (αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος), αλλά και την ομορφιά (ρυτίδες από φωτογήρανση). Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην βγαίνουμε στον ήλιο χωρίς προστασία. Το πολύ μαυρισμένο δέρμα μπορεί να φαίνεται πιο όμορφο, παρατηρώντας το όμως καλύτερα, θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζει κηλίδες, πανάδες, μικρές ευρυαγγείες, αλλά και λεπτές ρυτίδες. Επίσης, μπορεί να
παρουσιάζει έλλειψη ελαστικότητας και λάμψης.
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF20). Μην περιμένετε να φτάσετε στην παραλία για να βάλετε αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα σας. Κάντε καλή επάλειψη μπροστά σε έναν καθρέφτη 30 λεπτά πριν βγείτε στην παραλία, φροντίζοντας να μην αφήνετε ακάλυπτα σημεία. Επίσης, μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε, κάθε 2-3 ώρες ή κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα.
Συμπληρώστε την προστασία σας, με καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφύγετε να στεγνώνετε στον ήλιο. Είναι προτιμότερο να σκουπιστείτε με μία πετσέτα βγαίνοντας από τη θάλασσα, καθώς το νερό πάνω στο δέρμα αυξάνει την απορρόφηση των ακτίνων.

Κανόνας 2ος
Τακτική απολέπιση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το δέρμα γίνεται ξηρό, με αποτέλεσμα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνειά του και να το κάνουν να φαίνεται θαμπό και άτονο. Με την τακτική απολέπιση σε πρόσωπο και σώμα, θα αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα σας λεία και μαλακή.

Κανόνας 3ος
Ενυδάτωση. Μετά την απολέπιση μην αμελείτε την ενυδάτωση που θα χαρίσει ζωντάνια στην επιδερμίδα σας και θα τη βοηθήσει να διατηρήσει την ελαστικότητα και την απαλότητά της. Εδώ, τα ειδικά λάδια σώματος μπορούν να κάνουν...θαύματα καθώς απορροφώνται άμεσα, αφήνοντας το δέρμα απαλό και μεταξένιο. Αν μάλιστα επιλέξετε το Organic Virgin Coconut Oil Monoi Moisture Melt της dr. organic, εκτός από εξαιρετική ενυδάτωση, θα σας αγκαλιάσει ένα εξωτικό άρωμα καρύδας.
Το μοναδικό αυτό λάδι, με παρθένο βιολογικό έλαιο καρύδας και άνθη γαρδένιας, έλαιο παπάγιας, εκχυλίσματα πορτοκαλιού, βούτυρο από κακάο και μάνγκο, έλαιο από περγαμόντο, έλαιο από φλούδα λεμονιού και βιταμίνη Ε, ενυδατώνει βαθιά και θρέφει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εντατική εβδομαδιαία θεραπεία ενυδάτωσης και περιποίησης.
Πολύ σημαντική είναι και η καθημερινή ενυδάτωση μετά τη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές, το σώμα μετά από την παραλία και το ντους απλώς ...φωνάζει για ενυδάτωση, καθώς αισθανόμαστε την επιδερμίδα να «τραβάει». Η ενυδάτωση μετά τη θάλασσα έρχεται να αποκαταστήσει το προστατευτικό λιπαρό στρώμα του δέρματος, που έχει διαταραχθεί από τον ήλιο, το αλάτι και τον ιδρώτα.
Η χρήση κρεμών με αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, Ε, C, εκτός από την ενυδάτωση, προσφέρει και μερική επανόρθωση.
Σημαντική θέση στην ενυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, έχουν και τα προϊόντα υπό τον γενικό τίτλο «body butter». Η σύνθεση των body butters αποτελείται κυρίως από έλαια από σπόρους και κουκούτσια φρούτων. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα και βιταμίνες, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτοστερόλες, που αναζωογονούν και καταπραΰνουν, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα.
Το Organic Manuka Honey Body Butter με Βιολογικό Μέλι Μανούκα της dr.organic, είναι ένα πολυτελές, βαθιά ενυδατικό και επανορθωτικό φυσικό body butter, που περιέχει ένα υπέροχο μείγμα Βιολογικού Μελιού Μανούκα, Αλόης Βέρα, Βουτύρου Καριτέ, Ελαίου Jojoba, Έλαιο Ηλίανθου και Βιταμίνης Ε.
Αυτό το ανάλαφρο Body Butter, που απορροφάται εύκολα, επανορθώνει και θρέφει σε βάθος τις ξηρές περιοχές της επιδερμίδας.
Προσφέρει μεταξένια απαλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα, απορροφώντας και συγκρατώντας την υγρασία, ενώ παράλληλα χαρίζει ένα διακριτικό άρωμα μελιού.
Ένα χρήσιμο tip είναι, πριν χρησιμοποιήσετε το body butter, να το «δουλέψετε» καλά στην παλάμη σας.

Κανόνας 4ος
Προσοχή στα αρώματα. Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να προσελκύσουν πάνω σας έντομα (π.χ. μέλισσες, σφήκες), η έκθεση στον ήλιο σημείων του σώματος στα οποία νωρίτερα έχουμε ψεκάσει άρωμα, είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης δυσχρωμιών (λεκέδων) στο δέρμα.

Κανόνας 5ος
Σας ...έκαψε ο ήλιος;
Tο να βάλετε αντηλιακό δεν εξασφαλίζει πάντα ότι θα αποφύγετε το κοκκίνισμα και τον ερεθισμό της επιδερμίδας, ιδίως αν δεν το απλώσετε εγκαίρως ή δεν το ανανεώνετε συχνά ή αν μείνετε υπερβολικά κάτω από τον ήλιο. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στη δράση της UVA, αλλά κυρίως της UVB ακτινοβολίας, που είναι η κύρια ερυθηματογόνος ακτινοβολία.
Η σοβαρότητα του ερεθισμού από την έκθεση στον ήλιο είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως ο τύπος του δέρματος (οι ανοιχτόχρωμοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους σκούρους φωτότυπους), η διάρκεια της έκθεσης, η ώρα της ημέρας και η εποχή, το υψόμετρο, η αντανάκλαση, η προστασία με αντιηλιακά ή ρουχισμό.
Η φροντίδα του δέρματος που έχει κοκκινίσει, περιλαμβάνει την εντατική ενυδάτωση με μαλακτικά.
Το Organic Aloe Vera Gel with Cucumber, Witch Hazel and Calendula της dr. organic είναι ένα προϊόν ιδανικό για την καταπράυνση του αφυδατωμένου και ερεθισμένου από την έκθεση στον ήλιο δέρματος. Είναι ένα βιολογικό τζελ αλόης βέρα με αγγούρι καλέντουλα, αμαμελίδα και άρνικα, το οποίο ενυδατώνει, αναζωογονεί, τονώνει και αναδομεί την επιδερμίδα και δεν αποτελεί μόνο λύση έκτακτης ανάγκης.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και ως ενυδατικό προϊόν καθημερινής χρήσης, χάρη στις ευεργετικές θεραπευτικές και αναγεννητικές ιδιότητες των συστατικών του.

Κανόνας 6ος
Έχετε ακμή; Προσοχή στο αντηλιακό! Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν ευεργετικά οδηγώντας την ακμή σε ύφεση, όμως είναι σημαντικό η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η επιλογή του αντηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά αντηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα, μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τα αντηλιακά σώματος. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα, καλό είναι να αποφεύγουν τα αντηλιακά με μορφή λαδιού. Αν πάσχετε από ακμή, η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας, ο οποίος θα σας υποδείξει ποιο αντηλιακό είναι το καταλληλότερο για εσάς.

Κανόνας 7ος
Μακιγιάζ με μέτρο! Στην αγορά υπάρχουν ανάλαφρες μορφές μακιγιάζ τις οποίες καλό θα είναι να προτιμάτε τους θερινούς μήνες. Η αυξημένη εφίδρωση, σε συνδυασμό με μια βαριά σύνθεση, μπορεί να μπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες.

Κανόνας 8ος
Μην... ξύνεστε. Μπορεί μετά το τσίμπημα (π.χ. από κουνούπι) να αισθανόμαστε έντονη φαγούρα, αλλά καλό είναι να μην τρίβουμε το δέρμα μας, γιατί έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες μόλυνσης. Εφαρμόστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο, τζελ αλόης ή μια καταπραϋντική κρέμα (π.χ. με Tea Tree).

Κανόνας 9ος
Η αποτρίχωση μπορεί να περιμένει! Αν βουτήξουμε στη θάλασσα ή στην πισίνα αφού έχουμε κάνει αποτρίχωση, το δέρμα μας είναι πιθανό να ερεθιστεί, ειδικά αν είναι πολύ ευαίσθητο. Καλό είναι να έχουμε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία από το προηγούμενο βράδυ ή λίγες ώρες νωρίτερα.

Κανόνας 10ος
Μην ξεχνάτε το νερό! Το νερό είναι ένας κανόνας από μόνο του. Μην αμελείτε την ενυδάτωση του οργανισμού σας! Όσο κι αν ενυδατώνετε το δέρμα απ’ έξω, δεν κάνετε τίποτα, αν δεν φροντίσετε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού. Αν δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά, και η επιδερμίδα αφυδατώνεται.
Να θυμάστε ότι στην αναπλήρωση των υγρών που χάνει το σώμα μας μπορεί να συμβάλει και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: www.healthyme.gr