Το πέρασμα του χρόνου προσθέτει ρυτίδες που μπορεί για μερικούς ανθρώπους να αποτελούν σύμβολο εμπειρίας και γοητείας, αλλά για τους περισσότερους είναι συνώνυμες με το γήρας. Γι’ αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλλαγούν από αυτές ή, τουλάχιστον, να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό και την επέκτασή τους.

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, κυρία Αγγελική Κακολύρη, μας δείχνει τους τρόπους να ενισχύσουμε την ομορφιά και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας, από... μέσα! Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον εχθρό της νιότης μας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθουμε τι είναι αυτό που μας γερνάει. Όπως μας εξηγεί η κυρία Κακολύρη, «το δέρμα μας γερνάει, γιατί τα κύτταρά μας, από μια ηλικία και έπειτα ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό. Παρόλα αυτά, το δέρμα μας μπορεί να διατηρήσει για περισσότερο χρόνο τη νεανική του όψη αν μάθουμε να αποφεύγουμε διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, τη διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, το
οινόπνευμα...».

Η βασικότερη αιτία γήρανσης του δέρματός μας είναι η οξείδωση. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, το στρες, ο καπνός και η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ενεργοποιούν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών στην επιφάνεια του δέρματος και το καταστρέφουν. Για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, ο οργανισμός χρειάζεται τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε που καθυστερεί την εμφάνιση σημείων του γήρατος και «θεραπεύει» το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, το βήτα-καροτένιο που προστατεύει από τις
ακτίνες του ήλιου κ.ά. Στην καλή υγεία του δέρματος συμβάλλουν επίσης το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Ο ρόλος της διατροφής
«Η σωστή διατροφή φροντίζει για την καλή υγεία του προσώπου και της επιδερμίδας, δουλεύοντας «από μέσα» επισημαίνει η κυρία Κακολύρη και εξηγεί: «Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών (νερού, αλλά και φρούτων και λαχανικών που περιέχουν πολύ νερό, όπως τα σταφύλια, τα μήλα και τα αγγούρια) είναι απαραίτητοι σύμμαχοι για ένα δέρμα υγιές και λαμπερό. Ιδιαίτερα ευεργετική θεωρείται η μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λάδι ελιάς και εσπεριδοειδή», σημειώνει η ειδικός και συστήνει περιορισμό των κεκορεσμένων ελαίων, που υπάρχουν στις ζωικής προέλευσης τροφές. Συστήνει ακόμα την κατανάλωση, σε καθημερινή βάση, άφθονων φρούτων και λαχανικών, που εξασφαλίζουν στον οργανισμό βιταμίνες, ίνες και μέταλλα.

«Σήμερα πιστεύουμε η εκκίνηση του γήρατος γίνεται πολύ πριν την ηλικία των 30 ετών. Βασικός ένοχος για αυτό είναι η ζάχαρη, η οποία δεν μας παχαίνει μόνο, αλλά και μας γερνάει! Η γλυκοζυλίωση των ιστών ενοχοποιείται για το 50% της γήρανσης», τονίζει η κυρία Κακολύρη.

Οι κρέμες «σταματούν τον χρόνο»;
«Πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους οι κρέμες που λέγεται ότι... σταματούν τον χρόνο;», ρωτάμε την ειδικό, για να πάρουμε την κατηγορηματική απάντηση: χωρίς την κατάλληλη διατροφή, ακόμη και η πιο ισχυρή ή ακριβή κρέμα δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι βασικοί πρωταγωνιστές της νεανικής και λαμπερής επιδερμίδας, σύμφωνα με την κυρία Κακολύρη, δεν είναι άλλοι από τις βιταμίνες.

«Η πολύ αγαπητή στο δέρμα βιταμίνη Ε διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ κατά της καταστροφικής επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας λειτουργεί και το σελήνιο». Το εισιτήριο της αναζωογόνησης των κυττάρων περιλαμβάνει, λοιπόν, καλή διατροφή, σε συνδυασμό με απλές ενυδατικές κρέμες, που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και εμποδίζουν την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Το υαλουρονικό οξύ
Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο του υαλουρονικού οξέος στην αντιγήρανση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία φυσική ουσία που συντίθεται από το σώμα μας, η οποία έχει ως βασική λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και τη συγκράτηση του νερού σε αυτούς. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, έδειξαν ότι το υαλουρονικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση και την ακεραιότητα του δέρματος και των αρθρώσεων.

Με γνώμονα τα πολλαπλά θετικά οφέλη του υαλουρονικού οξέος, η Solgar ανέπτυξε μια μοναδική φόρμουλα που περιέχει, εκτός από υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και το μοναδικό πατενταρισμένο προϊόν κολλαγόνου, υψηλής απορρόφησης BioCell Collagen ΙΙ. Τα συστατικά αυτά προστατεύουν το σώμα μας από την εσωτερική αφυδάτωση, προάγουν την ενυδάτωση, ελαστικότητα και απαλότητα του δέρματος και λειτουργούν αντιγηραντικά, όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Πηγή: healthyme.gr