Όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D και η συγκεκριμένη βιταμίνη γίνεται ο απαραίτητος σύμμαχός μας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η ειρωνία είναι ότι τον χειμώνα όπου έχουμε μεγάλη ανάγκη της βιταμίνης D οι περισσότεροι από εμάς δεν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα.

Η βιταμίνη D επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του καλού ύπνου και τη μείωση του stress, ευνοεί τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και απέκκρισης των βαρέων μετάλλων από το σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης αποκαλείται και βιταμίνη του ήλιου επειδή ο βασικός τρόπος σύνθεσής της είναι μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Το χειμώνα που περιορίζεται ούτως ή άλλως η έκθεσή στον ήλιο καλό είναι να αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D ή να παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

Καλές πηγές της βιταμίνης D μπορούμε να βρούμε στο σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες, το συκώτι και στον κρόκο αυγού.

Υποστηρίζεται ότι για να αποκομίσουμε τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό πρέπει να διατηρούμε τα επίπεδα στο αίμα πάνω από 50 ng/dl. Τον χειμώνα εκτιμάται ότι η πρόσληψη 600iu ημερησίως μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται ικανοποιητικός στόχος για τους υγιείς ενήλικες.