Πριν από κάποια χρόνια οι άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα κατά κανόνα περπατούσαν περισσότερο και ασχολούνταν με εργασίες που είχε ορθοστασία.
Παρόλα αυτά σήμερα οι περισσότεροι λόγοι που μας οθούσαν στο να περπατήσουμε ή να βγούμε έξω από το σπίτι ή το γραφείο δεν υφίσταται πια και ο τρόπος ζωής μας και οι συνήθειές μας έχουν αλλάξει.
Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σχεδόν όλη την ημέρα κάθεται. Όσο περνούν τα χρόνια στις μεγαλουπόλεις οι κάτοικοι κάθονται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αρκετοί θα έχουμε αναρωτηθεί εάν ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδρά στην υγεία μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών.

 

Καθιστικό lifestyle. Ο μέσος άνθρωπος σήμερα κάθεται περισσότερο από ποτέ

Το κάθισμα αποτελεί μια από τις βασικές στάσεις του σώματος, μαζί με την όρθια στάση και την οριζόντια ανάσκελα.
Πάνω από τη μισή διάρκεια της μέρας που είμαστε ξύπνιοι την περνάμε κατά κανόνα καθιστοί, οδηγώντας, στη δουλειά πίσω από ένα γραφείο, βλέποντας τηλεόραση, σερφάροντας στο διαδίκτυο.
Αυτό δε σημαίνει πως το να καθόμαστε για μεγάλη ώρα και γενικότερα ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ακίνδυνος.
Όταν καθόμαστε χαμηλώνει ο μεταβολισμός και μειώνουμε τις θερμίδες που καίμε στο ελάχιστο.

Οι καθημερινές μας δραστηριότητες εκτός της άσκησης όπως η ορθοστασία, το περπάτημα και οι ελαφριές δουλειές του σπιτιού καίνε θερμίδες. Η ενεργειακή δαπάνη από αυτές τις «μη-άσκησης» δραστηριότητες ονομάζεται ΝΕΑΤ (non-exercise activity thermogenesis).
Η έλλειψη τέτοιων καύσεων από την καθημερινότητά μας αποτελεί παράγοντα ρίσκου για την αύξηση βάρους.

Η καθιστική εργασία και η καθιστική ζωή αυξάνει το ρίσκο πρόσληψης βάρους ή και παχυσαρκίας.
Όσο λιγότερες θερμίδες καίμε τόσο πιο πιθανό είναι να παχύνουμε. Δεν είναι τυχαίο που η καθιστική ζωή συνδέεται με την παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα έρευνες έδειξαν πως τα παχύσαρκα άτομα κάθονται κατά μέσο όρο 2 ώρες παραπάνω σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Το ζήτημα των περιττών κιλών και της καθιστικής ζωής είναι φαύλος κύκλος.

 

Η καθιστική ζωή συνδέεται με πρόωρο θάνατο

Μελέτες παρατήρησης με συλλογή δεδομένων άνω του 1,000,000 ατόμων έδειξαν πως όσο πιο καθιστικός είναι ο τρόπος ζωής τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για πρόωρο θάνατο.
Άτομα που είχαν καθιστική ζωή είχαν 22-49% μεγαλύτερο ρίσκο πρόωρου θανάτου.

 

Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με χρόνιες ασθένειες

Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας με περισσότερες από 30 χρόνιες ασθένειες και παθήσεις.
Αυξάνει κατά 114% το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 147% το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών βλαβών και παθήσεων, ίσα ίσα για να πάρετε μια εικόνα.
Έρευνες έδειξαν πως εάν περπατάτε λιγότερο από 1500 βήματα την ημέρα ή κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μειώσετε παράλληλα τις θερμίδες που καταναλώνετε, ενδέχεται να αποκτήσετε αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

 

Η άσκηση δεν εξαφανίζει εντελώς τα ρίσκα ενός καθιστικού lifestyle

Εάν έχετε καθιστικό τρόπο ζωής ή καθιστική εργασία η τακτική άσκηση όχι απλά συνιστάται, είναι απαραίτητη. Ωστόσο δεν εξαφανίζει πλήρως το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από το καθιστικό lifestyle.

Μια μελέτη εξέτασε 18 μεταβολικούς δείκτες σε άτομα που ακολουθούσαν διαφορετικά πρωτόκολλα άσκησης.
Μια ώρα έντονης σωματικής άσκησης δεν εξισορρόπησε την αρνητική επίδραση της ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας / «μη-άσκησης» που συνδέεται με την καθιστική ζωή.
Συμπληρωματικά, μια ανασκόπηση 47 μελετών βρήκε πως όσο περισσότερες ώρες καθόμαστε σε μια καρέκλα την ημέρα τόσο πιο αρνητική η επίδραση στην υγεία μας, ανεξαρτήτως της άσκησης σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα. Όσο λιγότερη η άσκηση τόσο πιο αρνητικά τα αποτελέσματα στην υγεία.

 

Τρόποι αύξησης της καθημερινής μας δραστηριότητας πέρα από την άσκηση (ΝΕΑΤ)

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι «τρόπος ζωής» και δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί συνήθεια. Η ιδέα του γυμναστηρίου για κάποιους ανθρώπους μπορεί να μοιάζει βασανιστική.
Υπάρχουν ωστόσο μερικές «κακές» συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε και κάποιες άλλες «καλές» συνήθειες που μπορούμε σιγά σιγά να υιοθετήσουμε για να έχουμε ένα πιο “active lifestyle”.

 

Συμπληρώματα διατροφής για αύξηση καύσεων και ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες που σίγουρα θα έχουν ευεργετική δράση στην υγεία και θα αποτελέσουν αλλαγή στον καθιστικό τρόπο ζωής, υπάρχουν μια σειρά από βιταμίνες, βότανα και μικροθρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

 

  Για να διαβάσετε όλο το άρθρο επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: healthia.gr