Το κοινό κρυολόγημα είναι μια αναπνευστική νόσος που μπορεί να προκληθεί από 200 διαφορετικούς ιούς, με την κατηγορία των ρινοϊών να είναι η επικρατέστερη. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα και της κοντινής επαφής. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο πονόλαιμος, η καταρροή και η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, το φτέρνισμα, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και η κόπωση.

Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό;
«Τα κρυολογήματα προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς ιούς και ο καθένας τους έχει μια συγκεκριμένη περίοδο μεταδοτικότητας. Κατά μέσο όρο είναι μερικές ημέρες, συνήθως ανάλογα με τον βαθμό των συμπτωμάτων», αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι. Σύμφωνα, πάντως με τους γιατρούς, μεταδοτική περίοδος θεωρείται ολόκληρο το διάστημα που κάποιος αισθάνεται άρρωστος, τουλάχιστον όσον αφορά στους ρινοϊούς.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εξετάζονται για να βρουν ποιον τύπο κρυολογήματος έχουν, είναι καλό να θεωρούν ότι είναι μεταδοτικοί «για όσο παρουσιάζουν συμπτώματα». Ουσιαστικά, ο ειδικοί υποστηρίζουν ότι όποιος βήχει και φταρνίζεται θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσει το κρυολόγημά του σε κάποιον άλλο.

Επομένως, η πιο μεταδοτική περίοδος είναι μάλλον δύο έως τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την περίοδο μετάδοσης
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για τη μείωση της μεταδοτικότητας, με κάποια δεδομένα, πάντως, να υποδεικνύουν ότι η λήψη ψευδαργύρου ακριβώς όταν αρχίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας του χρόνου ασθένειας κατά μία ημέρα.

Πώς να μη μεταδώσετε το κρυολόγημα
Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην μεταδώσετε το κρυολόγημα στον περίγυρό σας. Οι γιατροί προτείνουν:

  • Να φοράτε μάσκα στους δημόσιους χώρους αλλά και στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι
  • Να βήχετε και να φταρνίζεστε στον αγκώνα σας
  • Να μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
  • Να αποφεύγετε τα πολυσύχναστα μέρη


Πηγή: ygeiamou.gr