Αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά εμείς θα εστιάσουμε εδώ στις δερματικές αλλεργίες.

Το αλλεργικό δέρμα υπεραντιδρά σε στοιχεία του περιβάλλοντος, τα οποία ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα βρίσκονται παντού γύρω μας: γύρη στον αέρα, τροφικές αλλεργίες, φάρμακα, καθαριστικά προϊόντα, ορισμένα καλλυντικά… και πάμπολλα άλλα!

Ο “κλασσικός” τύπος δερματικής αλλεργικής αντίδρασης ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Στον συγκεκριμένο τύπο αντίδρασης, το αλλεργιογόνο έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα (π.χ. σκουλαρίκια από νικέλιο), διαπερνά τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλεργική αντίδραση.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής; Κόκκινο εξάνθημα, κνησμός, κάψιμο, ξεφλούδισμα ή ακόμα και εκροή υγρού.

Μια αλλεργική δερματική αντίδραση μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, καθώς υπάρχουν στο φαρμακείο υποαλλεργικά προϊόντα περιποίησης που είναι σχεδιασμένα ειδικά για αλλεργικά δέρματα.

 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Οι δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις δεν περιορίζονται στη δερματίτιδα εξ επαφής. Το δέρμα είναι ουσιαστικά το νούμερο 1 μέρος του σώματος όπου εκδηλώνονται αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς το 80% των αλλεργιών έχουν επιπτώσεις στο δέρμα*. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι -αν εξαιρέσουμε τη δερματίτιδα εξ επαφής- δερματικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκληθούν από τα φάρμακα που παίρνουμε, τις τροφές που τρώμε (π.χ. ξηρούς καρπούς) ή το περιβάλλον μας (π.χ. γύρη ή “πιτυρίδα” σκύλου).

Ποιες είναι οι συνήθεις επιπτώσεις των αλλεργιών στο δέρμα; Στο δέρμα εμφανίζονται συχνά πομφοί, εξανθήματα και ερεθισμοί, τα οποία συνοδεύονται από κνησμό, τσούξιμο ή αίσθηση θερμότητας και καψίματος. Επιπλέον, η μύτη σας είναι πιθανό να κοκκινήσει και να ερεθιστεί από το διαρκές φύσημα.

Κάθε φορά που υποφέρετε από δερματικές αλλεργίες, πρώτος σας σταθμός πρέπει να είναι το φαρμακείο: τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, σε συνδυασμό με υποαλλεργικά προϊόντα περιποίησης, μπορούν να σας ανακουφίσουν πολύ γρήγορα.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ;

Δροσίστε και καταπραΰνετε το δέρμα σας με Ιαματικό Νερό. Στη συνέχεια, ενισχύστε τον δερματικό φραγμό με μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα. Έτσι θα προστατευθείτε από τα αλλεργιογόνα εξ επαφής, όπως η γύρη ή τα απορρυπαντικά ρούχων. Αν εμφανίζονται συνεχώς εξανθήματα από αλλεργική αντίδραση, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κλείσετε ραντεβού σε έναν αλλεργιολόγο για να κάνετε υποδόρια ή επιδερμική ανοσολογική δοκιμή, ώστε να εντοπίσετε επακριβώς τις αλλεργίες σας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝ ΕΧΩ ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΝΘΗΜΑ;

Ίσως να έχετε ευαίσθητο δέρμα. Σε αντίθεση με τη δερματική αλλεργία που προκαλεί αλλεργική αντίδραση με τη μορφή εξανθήματος, το ευαίσθητο δέρμα συχνά δεν εμφανίζει ορατά σημάδια. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα νοιώθουν κνησμό, αίσθηση τραβήγματος, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου και τσιμπήματος είτε διαρκώς είτε ως απόκριση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εκλυτικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία UV, οι αλλαγές θερμοκρασίας, τα σκληρά καλλυντικά, οι ορμονικές διακυμάνσεις, κλπ.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ;

Τα εξανθήματα μπορεί να προκληθούν από διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες και αυτοάνοσα. Αν εμφανιστεί νέο εξάνθημα, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξανθήματα μπορεί να προκληθούν από αντιδράσεις σε πρόσθετα που περιέχονται σε καλλυντικά. Αν το εξάνθημα συμπίπτει με τη χρήση κάποιου προϊόντος, ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με μια υποαλλεργική σύνθεση.

 

Πηγή: https://www.larocheposay.gr