Νύχια και υγεία: τα νύχια αποτελούν καθρέφτη της υγείας και μπορούν να φανερώσουν πολλά προβλήματα του οργανισμού μας.

Μπορεί να γνωρίζεις όλες τις τεχνικές βαψίματος των νυχιών, μπορεί να περιμένεις με αγωνία να μεγαλώσουν τα 3 χιλιοστά που τους αναλογούν κάθε μήνα, αλλά είναι πιθανό να σου διαφεύγουν οι κίνδυνοι που φανερώνει η όψη των νυχιών. Τι λένε τα νύχια για την υγεία σου λοιπόν;

Νύχια και υγεία: μαύρες και λευκές κηλίδες:
Αν υπάρχουν μαύρες κηλίδες στα νύχια σου, συνήθως οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό, που δημιουργεί αιμάτωμα στο νύχι. Όσο μακραίνει το νύχι, η μαύρη κηλίδα θα προχωρά ενώ αν ο τραυματισμός είναι μεγάλος, το νύχι μπορεί να νεκρωθεί και να αρχίσει να βγαίνει νέο νύχι από κάτω. Αν δεν θυμάσαι να χτύπησες κάπου, πρέπει να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου.
Αν έχεις άσπρες κηλίδες, λείπει ψευδάργυρος. Αν και παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα λευκά σημάδια στα νύχια δηλώνουν έλλειψη ασβεστίου, οι ειδικοί καταρρίπτουν το μύθο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από φυσαλίδες αέρα που δεν έχουν επίπτωση στην υγεία.

Νύχια και υγεία: γιατί σπάνε και είναι αδύναμα;
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των νυχιών κάνοντάς τα αδύναμα από τη στιγμή που ο οργανισμός σου δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά ασβέστιο. Ταυτόχρονα, τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών (ασετόν) αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν. Ακόμα, τεχνικές διεργασίες (τζελ, ημιμόνιμο βερνίκι, μετάξι) μπορούν να λεπτύνουν τα νύχια αφού αυτά δεν «αναπνέουν» σωστά για μεγάλο διάστημα. Ταυτόχρονα, αν πλένεις τα πιάτα ή τα ρούχα χωρίς γάντια, κινδυνείς να κάνεις τα νύχια σου πιο λεπτά, αφού τα απορρυπαντικά και το νερό μπορούν να χαλάσουν τα νύχια.

Έπειτα, όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται το άγχος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα νυχάκια σου ενώ και μια πιθανή απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσεί πληθώρα συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων και η αδυναμία στα νύχια.

Νύχια και υγεία: τι χρώμα έχουν;
Αν τα νύχια σου είναι κίτρινα, μπορεί να έχουν κιτρινίσει εξαιτίας του τσιγάρου. Υπάρχει βέβαια πιθανότητα να υποφέρεις από κάποιο μύκητα στα νύχια, κυρίως των ποδιών που είναι περισσότερο κλειστά μέσα σε κάλτσες και παπούτσια. Ειδικά αν το κιτρίνισμα συνοδεύεται κι από αφύσικη όψη του νυχιού, όπως για παράδειγμα αν αυτό σηκώνεται προς τα πάνω, μιλάμε για μύκητα τον οποίο πρέπει να εξετάσει ο δερματολόγος προτού χάσεις τα νύχια σου.

Σε άλλες περιπτώσεις, πιο σπάνια φυσικά, το κιτρίνισμα στα νύχια μπορεί να κρύβει ασθένειες όπως ο ίκτερος ή κάποιο πρόβλημα στο συκώτι ή τους λεμφαδένες.
Στην πιο απλή του εκδοχή, το κιτρίνισμα στα νύχια μπορεί να οφείλεται σε κάποιο έντονο βερνίκι που δεν ξέβαψες όπως έπρεπε. Για παράδειγμα, τα κόκκινα βερνίκια εύκολα «ποτίζουν» μέσα στα νύχια.

*ΠΡΟΣΕΞΕ: Σπανιότερα τα νύχια σου μπορεί και να πρασινίσουν εξαιτίας κάπιου μικροβίου ή μύκητα ενώ μπορεί να ευθύνεται για την κατάσταση αυτή και κάποια πάθηση όπως: αναιμία, προβλήματα με το κυκλοφορικό, το πεπτικό ή αναπνευστικό σύστημα ή δυσλειτουργία του θυροειδούς αδένα.

Νύχια και υγεία: τι σημαίνουν οι ραβδώσεις
Οι κάθετες ραβδώσεις πάνω στα νύχια, αν δεν οφείλονται σε συχνή χρήση ασετόν ή δεν έχουν εμφανιστεί λόγω ηλικίας μπορεί να σηματοδοτούν κάποια έλλειψη βιταμινών όπως η βιταμίνη Α ή η βιταμίνη Β.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ραβδώσεις και σκούρες κηλίδες μπορεί να συνδέονται με διαταραχές, μυκητιάσεις ή ασθένειες όπως η ψωρίαση. Αν φαίει το ασετόν, μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου μετά τη χρήση του. Αν φταίει η ηλικία σου, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα για τις ρυτίδες στα νύχια σου. Αν φταίνε τα συχνά πλυσίματα με απορρυμαντικά, μην ξεχνάς τα γάντια (ή το πλυντήριο πιάτων και ρούχων)!

Πρόσεξε: Oι κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών μπορούν να προκληθούν εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή δυσλειτουργία
του θηροειδή.

Πηγἠ: www.shape.gr