Οι ενοχλήσεις που προέρχονται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο εάν αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας σε σχέση με το ωράριο των γευμάτων και το είδος της διατροφής, όπως επίσης και συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτές:

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πεπτικού κατά την οποία ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να συγκρατήσει το γαστρικό περιεχόμενο που προωθείται στον οισοφάγο προκαλώντας καούρες, πόνο και δυσάρεστη αναπνοή.
Η λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εντοπίζεται κυρίως στο περιεχόμενο αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτές:
 

1. Ακολουθήστε μια έξυπνη διατροφή

Η έξυπνη διατροφή περιλαμβάνει τόσο τα σωστά τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πεπτικής νόσου όσο και τη σωστή ποσότητα του γεύματος.

Χρήσιμο είναι να σημειώσετε τις τροφές και τα υγρά που σας ενοχλούν και να αποφεύγετε όξινα τρόφιμα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, όπως επίσης το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι ντομάτες.

Προτιμήστε τα μικρά και τακτικά γεύματα, αντί μιας μεγάλης μερίδας που δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης και θα οδηγήσει σε παλινδρόμηση.
 

2. Καταναλώστε το γεύμα σας τη σωστή ώρα

Αποφύγετε λοιπόν τα βραδινά γεύματα, ιδίως πριν ξαπλώσετε, καθώς αυτή η συνήθεια οδηγεί αναπόφευκτα σε εντονότερα συμπτώματα της πάθησης. Επιπλέον, η κατάκλιση αμέσως μετά από ένα πλούσιο δείπνο έχει συνδεθεί με τη νυκτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν παρόλα αυτά τα νυχτερινά συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού.
 

3. Μειώστε το σωματικό βάρος 

Μελέτες έχουν καταλήξει στη σύνδεση μεταξύ αυξημένου βάρους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 

4. Κόψτε τις κακές συνήθειες

Σταματήστε ή τουλάχιστον περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Το αλκοόλ επιβαρύνει τις καούρες καθώς ερεθίζει τον οισοφάγο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και μειώνει τη δράση του σάλιου ως προς την εξουδετέρωση των στομαχικών υγρών.
 

Πηγή: www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/