Η πληθυσμιακή έξαρση της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει και οι ελληνικές θάλασσες αναμένεται να έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο είδος, το οποίο θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο.

Το τσίμπημά της είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει.

Τι πρέπει να κάνω εάν με τσιμπήσει μωβ μέδουσα;

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

Τι πρέπει να αποφύγω;

  1. Mην τυλίγεις το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους
  2. Μην χρησιμοποιείς ξύδι
  3. Μην χρησιμοποιείς γλυκό νερό
  4. Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα
  5. Μην χρησιμοποιείς αμμωνία


Χρήσιμες συμβουλές

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας πριν επιλέξεις πού θα πας για μπάνιο, καλό θα ήταν να κοιτάξεις τον καιρό και τους ανέμους. Στόχος είναι να υπάρχουν αντίθετοι με την φορά της παραλίας, άνεμοι. Π.χ. αν η παραλία είναι νότια, τότε για να μειώσεις την πιθανότητα να συναντήσεις μέδουσες, οι άνεμοι πρέπει να είναι βόρειοι.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, μην ρισκάρεις να κολυμπήσεις και να έχεις πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί σου ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορείς να προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Σε καμία περίπτωση μην βγάλεις έξω από τη θάλασσα μια μέδουσα για να την θάψεις στην άμμο. Απλά θα μεταφέρεις το πρόβλημα στην παραλία, με κίνδυνο να την πατήσει κάποιος  τυχαία.

 

Πηγή: ladylike.gr