Η σημασία της διατροφής & τον ενδιάμεσων γευμάτων κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες έχουν καταστήσει το ρόλο των σνακ σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σνακ είναι ένα μικρό γεύμα ή τρόφιμο που καταναλώνεται ενδιάμεσα των τριών κύριων γευμάτων (πρωϊνού, μεσημεριανού και βραδινού).

Γιατί χρειάζεται το σνακ; Διατροφικά, το σνακ βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, αφού μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορεί να περάσουν αρκετές ώρες. Η πτώση του σακχάρου επιφέρει κόπωση τόσο σωματική όσο και πνευματική. Επίσης τα σνακ βοηθούν στον έλεγχο της πείνας έτσι ώστε όταν καταναλώσουμε το κύριο γεύμα μας να μην «πέσουμε με τα μούτρα» σε αυτό με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε υπερβολικές θερμίδες. Τέλος, βοηθούν στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (φυτικών ινών και βιταμινών) αλλά και στην αύξηση του μεταβολισμού μας, αφού ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης δαπανώντας ενέργεια. Είναι η λεγόμενη «θερμογένεση» της τροφής. Και φυσικά ας μη ξεχνάμε και το ρόλο των σνακ ως ένα ευχάριστο διάλειμμα που θα μας δώσει ενέργεια, θα μας ξεκουράσει και θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε το έργο μας πιο αποτελεσματικά. Κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες κατά περίπου 300-500Kcal, επομένως ένα υγιεινό σνακ μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων αλλά και μέρους της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζεται το σώμα.

Τι θεωρείται όμως υγιεινό σνακ; Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω: Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, sticks λαχανικών, κρακεράκια με τυρί χαμηλών λιπαρών, ψωμί ολικής άλεσης με τυρί cottage και γαλοπούλα ή σολομό, αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι, ακόμη και mix όλων αυτών. Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι. Στην αγορά μπορούμε ακόμη να βρούμε και τυποποιημένα σνακ στα οποία θα πρέπει να παρατηρούμε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγουμε αυτά με χαμηλές θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και αλάτι. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνουμε και στα υπόλοιπα συστατικά των προϊόντων αλλά και στον τρόπο επεξεργασίας και μαγειρέματος (φούρνο, ατμό, τηγάνισμα κτλ..). Σαφέστατα ένα σνακ σε μικρή μερίδα, με χαμηλά λιπαρά, χαμηλό αλάτι και ζάχαρη, είναι προτιμότερο.

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει ένα σωστό σνακ; Για να μην αποτελέσει το σνακ ένα κανονικό γεύμα θα πρέπει οι θερμίδες του να μην υπερβαίνουν το 10% των συνολικών θερμίδων που χρειαζόμαστε την ημέρα. Για παράδειγμα σε μια διατροφή 2000-2500Kcal το σνακ θα πρέπει να μας δίνει περίπου 200-250 θερμίδες.

Η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών λοιπόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού αλλά και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την υγεία της γυναίκας όσο και για την μετάδοση των συνηθειών αυτών τη ζωή του παιδιού.

 

Πηγή: Nestle Baby & Me

Για να μάθεις τα πάντα για την εγκυμοσύνη σου και το μωρό σου καθώς και για να λαμβάνεις εβδομαδιαία newsletter με συμβουλές και πληροφορίες ανά εβδομάδα κύησης κάνε εγγραφή στο Nestlé Baby & Me.