Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη γνώση της προέλευσης των σωματικών οσμών με εξειδικευμένα μηχανήματα στο χώρος της δερματολογίας. Ο ιδρώτας είναι ένα βιολογικό υγρό, απολύτως φυσιολογικό και απολύτως απαραίτητο. Βοηθά την θερμοκρασία του οργανισμού μας, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη από έναν κεντρικό “θερμοστάτη” στους 37 βαθμούς κελσίου. Οποιαδήποτε αλλαγή στον οργανισμό μας που τον κάνει να ξεπερνάει τους 37 βαθμούς, εκτονώνεται με ιδρώτα. Συνήθως αυτό συμβαίνει στην σωματική άσκηση, στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, όπου τα υγρά του σώματός μας εξατμίζονται. Επίσης, το νευρικό μας σύστημα καταγράφει τις συναισθηματικές μας διαταραχές και έτσι ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες, κάνοντάς τους να εκκρίνουν ιδρώτα.

Έχουν γίνει λοιπόν ιατρικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι οσμές αυτές προέρχονται σε ποσοστό 49% από τα βακτηρίδια, που διασπούν τον ιδρώτα, 3% από τον ίδιο τον ιδρώτα, 12% από τους μυς, 16% από το σπέρμα, 6% από προϊόντα ουρίας και 20% αφορούν την ατομική οσμή που βγάζουν οι άνθρωποι ή και τα ζώα.

Οι οσμές από το τριχωτό του κεφαλιού μας οφείλονται στην απελευθέρωση γ-λακτόνων από το σμήγμα, στις μασχάλες αποκλειστικά από τα βακτηρίδια που ενδημούν και διασπούν τον ιδρώτα, ενώ στα πόδια από το ισοβαλερικό οξύ.

Είναι φανερό ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγουμε τις οσμές είναι το καλό πλύσιμο των περιοχών με νερό και σαπούνι. Ο τρόπος ζωής μας όμως δεν μας επιτρέπει να πλενόμαστε στην διάρκεια της ημέρας, ενώ η παραγωγή του ιδρώτα μας επηρεάζεται και από συγκινησιακά αίτια άμεσα ή έμμεσα. Για αυτό τον λόγο, στις σύγχρονες κοινωνίες όπου ζούμε, γίνεται χρήση διαφόρων αποσμητικών προϊόντων και αντιιδρωτικών, κυρίως για τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα, με στόχο πάντα την απομάκρυνση των οσμών που προδιαθέτουν κατά κάποιο τρόπο αρνητικά.

Ρωτήστε λοιπόν τον φαρμακοποιό σας ή την αισθητικό σύμβουλο του φαρμακείου σας τι προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιήστε, για να σας προσφέρουν την κατάλληλη προστασία.

Ο λόγος είναι ότι τα “συνηθισμένα” αποσμητικά του εμπορίου περιορίζουν την ροή του ιδρώτα, ενώ στις συνθέσεις τους χρησιμοποιούν όχι μόνο οινόπνευμα, το οποίο δημιουργεί ξηρότητα στην μασχάλη, αλλά και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες κρίνονται ύποπτες από τους επιστήμονες ως προς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Προτείνουν λοιπόν οι ειδικοί να χρησιμοποιούμε πιο “φυσικά” αποσμητικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες (π.χ. Paraben και άλατα αλουμινίου), χωρίς όμως να στερούνται προστατευτικών ιδιοτήτων κατά της κακοσμίας και της υγιεινής. Φροντίζοντας το δέρμα έτσι να αναπνέει και να σέβονται την φυσιολογική ισορροπία του δέρματος.

Καλή επιτυχία στην επιλογή των σωστών προϊόντων με την γνώση των ειδικών.

 

Βική Ζάκκα
Αισθητικός