To χειμώνα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν καθημερινότητα που οδηγεί σε αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, αν και αυτό συχνά γίνεται χωρίς λόγο. Η σχετικά παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. διάρροια, κολπίτιδα στις γυναίκες), οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την ισορροπία των μικροβίων που φυσιολογικά βρίσκονται στο σώμα μας. Η παθολόγος κυρία Κατερίνα Κουφού εξηγεί πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να μην καταπονείται από τις ανεπιθύμητες δράσεις των αντιβιοτικών.

Aν και ίσως πολλοί δεν το γνωρίζουν, ο οργανισμός μας είναι …γεμάτος από μικρόβια! Κάτι τέτοιο ίσως ακούγεται τρομακτικό ή και παράλογο, μιας και τα μικρόβια είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μας με κάτι….κακό. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για παθογόνα, αλλά για «καλά» μικρόβια που κατοικούν στο έντερό μας και, υπό κανονικές συνθήκες, βοηθούν τον οργανισμό μας χωρίς να προκαλούν παθήσεις, παρά μόνο αν η ισορροπία τους έχει διαταραχθεί και το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει αδυνατίσει. Μια κατηγορία πολύτιμων μικροοργανισμών που αποτελούν αληθινούς «σωματοφύλακες» του οργανισμού μας, είναι τα περίφημα προβιοτικά! Τα έχουμε ακούσει, τα έχουμε καταναλώσει (π.χ. με το γιαούρτι), τι γνωρίζουμε όμως για αυτά;

► Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
Η κυρία Κουφού εξηγεί πως σήμερα ορίζουμε τα προβιοτικά ως «φιλικά βακτηρίδια στα οποία βασίζεται το σώμα μας για τον μεταβολισμό των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του πεπτικού συστήματος». Οι μικροοργανισμοί αυτοί, συνήθως παράγουν γαλακτικό οξύ και ανήκουν κατά κύριο λόγο στα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium. Σύμφωνα με την ειδικό, «τα προβιοτικά συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο εντερικό περιβάλλον, παράγοντας οργανικά συστατικά όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, γαλακτικό οξύ και ακετοξύ, τα οποία αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό πολλών ανεπιθύμητων εισβολέων». Ο άνθρωπος τα προβιοτικά τα συναντά στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε διάφορα προϊόντα που χορηγούνται άνευ ιατρικής συνταγής και περιέχουν προβιοτικά.

Ωστόσο, ο ορισμός των προβιοτικών δεν αφορά πλέον μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα για δύο λόγους: ζωντανές προβιοτικές καλλιέργειες μικροοργανισμών μπορούν να περιέχονται και σε άλλα προϊόντα (όπως δημητριακά ή άλλες φυτικές τροφές), ενώ από την άλλη, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα υφίστανται επεξεργασία που οδηγεί στον θάνατο των μικροοργανισμών (π.χ. παστερίωση).

► ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
Σε πολλές μελέτες έχουν αποδειχτεί διάφορες ωφέλιμες δράσεις των προβιοτικών. Τα προβιοτικά έχουν χορηγηθεί με επιτυχία σε βρέφη που σιτίζονται με γάλα αγελάδας προς αύξηση του σωματικού τους βάρους. Από άλλους, τα προβιοτικά έχουν χορηγηθεί σε συγκεκριμένες παθήσεις και, κυρίως, σε λοιμώξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποδειχθεί η δραστικότητα του στελέχους Bifidobacterium bifidum στην αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας, οφειλόμενης σε λοίμωξη από ροταϊούς, ενώ η χορήγηση Lactobacillus acidophilus θεωρείται αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας από κολοβακτηρίδιο (E.coli) και άλλα μικρόβια. Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι τα Bifidobacteria χορηγούνται για τη μείωση της ανάπτυξης μυκήτων, όπως η Candida albicans.

Η κυρία Κουφού τονίζει πως «εκτός από τη διατήρηση της υγείας στο έντερο, τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμα, έρευνες απέδειξαν ότι το γαλακτικό οξύ συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τοπιο σημαντικό όμως είναι, πως η χρήση προβιοτικών ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους. Είναι πλέον απαραίτητα και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες συμπληρώματα, ιδίως στη σημερινή εποχή, με τις άσχημες διατροφικές συνήθειες, το stress και την αυξημένη χρήση καπνού και αλκοόλ».

Πηγή: www.healthy me.gr