Με σκοπό της αποφυγής των fake news αλλά και της καλύτερης κατανόησης σε σχέση με το τι ισχύει με την εφαρμογή της μάσκας κατά την άσκηση το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν στον Καναδά διαπίστωσε ότι η απόδοση της άσκησης και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και στους μυς δεν επηρεάζονται από την χρήση μάσκας για υγιή άτομα κατά τη διάρκεια ακόμα και έντονης προπόνησης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα σενάρια. Ποιό συγκεκριμένα «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στην απόδοση και ελάχιστες επιπτώσεις στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
 
Τί όμως ισχύει για την εφαρμογή υφασμάτινων & χειρουργικού τύπου μασκών;
Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης αξιολόγησαν τη χρήση μίας μάσκας προσώπου τριών στρωμάτων, τύπος που συνέστησε πρόσφατα η Δρ. Theresa Tam, Διευθύντρια Υγείας του Καναδά.
 
Στην μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σωματικά ενεργοί και υγιείς συμμετέχοντες, γυναίκες αλλά και άνδρες, ελέγχθηκαν οι επιδράσεις της διατροφής, της προηγούμενης σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου κατά τις 24 ώρες πριν από τη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν μια σύντομη προθέρμανση με στάσιμο ποδήλατο. Το τεστ άσκησης περιελάμβανε προοδευτική αύξηση της έντασης στο ποδήλατο, ενώ διατήρησαν τον απαιτούμενο ρυθμό.
 
Η ομάδα αξιολόγησε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έκαναν το τεστ τρεις φορές ο καθένας, είτε φορώντας χειρουργική μάσκα προσώπου, είτε φορώντας υφασμάτινη μάσκα, είτε γυμνάζονταν χωρίς μάσκα. Η ομάδα κατέγραψε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των συμμετεχόντων και τα επίπεδα οξυγόνου των μυών κατά τη διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.