Οι πνεύμονες είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Η καλή λειτουργία των αναπνευστικού συστήματος είναι θεμέλιο της καλής υγείας και της ζωτικότητας.
Παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικές τοξίνες αλλά και η χρόνια φλεγμονή προκαλούν φθορά που πολλές φορές οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.  
Αναπνευστικά προβλήματα και νόσοι όπως το ΧΑΠ, το άσθμα και πνευμονική ίνωση έχουν τεράστια επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
Οι πνεύμονες έχουν την ικανότητα να καθαρίζονται από μόνοι τους μέσα από μια σειρά διαδικασιών και μηχανισμών όπως τα φλέγματα. Για κάποιον όμως ο οποίος καπνίζει αυτό δεν είναι αρκετό.
Έρευνες έδειξαν πως αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά και στη διατροφή προστατεύουν τους πνεύμονες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού, μειώνουν βλάβες που τυχόν έχουν προκληθεί καθώς επίσης και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

 

Τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετική δράση στην αναπνευστική λειτουργία.

 

1) Παντζάρια και παντζαρόφυλλα για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου

Το παντζάρι αλλά και τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα τα οποία έχει βρεθεί πως έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου.
Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σκόνη από παντζάρι βρέθηκε πως βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις καθώς και τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ και πνευμονική υπέρταση.
Επιπλέον τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή. 

 

2) Οι πιπεριές για την πολύτιμη βιταμίνη C

Οι πιπεριές είναι ανάμεσα στα λαχανικά που περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδυαλυτό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξεδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Είναι απολύτως απαραίτητη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις ειδικά για τους καπνιστές.
Η λήψη μεγάλης δοσολογίας βιταμίνης C συμβάλλει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους λάμβαναν ελάχιστη ποσότητα C ημερησίως.
Η κατανάλωση μιας και μόνο γλυκιάς πιπεριάς μεσαίου μεγέθους (119 γρ) περιέχει 169% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

 

3) Μήλα ενάντια στη ΧΑΠ και τον καρκίνο του πνεύμονα

Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε πρώην καπνιστές. Επιπλέον η κατανάλωση από 5 η περισσότερα μήλα την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.
Η τακτική κατανάλωση από μήλα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος και καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

 

4) Η κολοκύθα για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στην πίσσα και στη νικοτίνη

Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φυτοχημικά στοιχεία με ευεργετική δράση για τους πνεύμονες.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Μελέτες έδειξαν πως η υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών στο αίμα σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο με μεγάλες όσο και σε μικρές ηλικίες.

 

5) Το τουρμερίκ βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία

Το μπαχαρικό τουρμερίκ (κουρκουμίνη) είναι γνωστό για τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης.
Η κουρκουμίνη βρέθηκε πως ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στην υποστήριξης της λειτουργίας των πνευμόνων.
‘Οσοι καπνιστές λαμβάνουν την μέγιστη δόση κουρκουμίνης παρατηρείται ότι παρουσιάζουν βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων.

 

6) Η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας για τη φλεγμονή στους αεραγωγούς  

Οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας είναι από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές λυκοπενίου. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και σχετίζεται με βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία.  
Η τακτική κατανάλωση ντομάτας έδειξε μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στους αεραγωγούς των πνευμόνων και καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε άτομα με άσθμα με ΧΑΠ.
Επίσης, η κατανάλωση ντομάτας επιπλέον σχετίζεται με χαμηλότερο ρυθμό δυσλειτουργίας της πνευμονικής λειτουργίας σε πρώην καπνιστές.

 

7) Μπλε μύρτιλο για μειωμένο οξειδωτικό στρες σε καπνιστές

Τα μπλε μύρτιλα θεωρούνται υπερτροφές. Είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά και έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου στο σύνολο αλλά και την εύρυθμη αναπνευστική λειτουργία.
Τα μπλε μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι υπεύθυνα για το ιδιαίτερο χρώμα των μύρτιλων και προστατεύουν τους πνεύμονες από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες.

 

8) Το πράσινο τσάι κατά της ίνωσης στα πνευμόνια

Το πράσινο τσάι έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Η επιγαλλοκατεχίνη  (EGCG) είναι μια κατεχίνη σε μεγάλη συγκέντρωση στο πράσινο τσάι. Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ βρέθηκε πως αναστέλλει την ίνωση και τη δημιουργία ουλών σε τραυματισμένους ιστούς.
Η πνευμονική ίνωση είναι μια χρόνια νόσος του πνεύμονα, κατά την οποία ο φυσιολογικός πνεύμονας αντικαθίσταται με ινώδη ιστό, καταλήγοντας προοδευτικά στην ουλοποίησή του.

 

9) Το κόκκινο λάχανο φρενάρει τις βλάβες στους πνεύμονες

Το κόκκινο λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή από τα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες. Τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία είναι οι χρωστικές που δίνουν το έντονο χρώμα τους στο βαθύ κόκκινο – μωβ χρώμα.
Η τακτική πρόσληψη από ανθοκυανίνες σχετίζεται βραδύτερο ρυθμό εκφυλισμού της λειτουργίας των πνευμόνων.
Το λάχανο είναι επίσης εξαιρετική πηγή από φυτικές ίνες.

 

10) Το ελαιόλαδο κατά του άσθματος

Το ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη πηγή από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος.
Επιπλέον η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε καπνιστές καθώς επίσης και σε άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ.

 

11) Τα όστρακα για όσους καπνίζουν πολύ

Τα όστρακα είναι φορτωμένα που πολλαπλά θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη αναπνευστική λειτουργία.
Τα όστρακα είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και του ψευδάργυρου, συστατικά απαραίτητα για όσους καπνίζουν.  
Μελέτες έδειξαν πως η μεγαλύτερη πρόσληψη ψευδαργύρου σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

 

12) Το γιαούρτι για καλύτερη αναπνευστική λειτουργία

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, σελήνιο και φώσφορο. Σύμφωνα με έρευνες τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

 

13) Τα φιστίκια Βραζιλίας κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σεληνίου που υπάρχουν. Ένα και μόνο μεγάλο φιστίκι μπορεί να περιέχει έως και 150% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σεληνίου.
Μελέτες έδειξαν πως η υψηλή δόση σεληνίου μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του πνεύμονα, βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού σε άτομα με άσθμα και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

 

14) Ο καφές μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για την υγεία των πνευμόνων.  
Έρευνα έδειξε πως ο καφές ενδέχεται να βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε βλάβες του αναπνευστικού. 

 

15) Τα σέσκουλα για βαθύτερες αναπνοές  

Τα σέσκουλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο προστατεύει από φλεγμονές ενώ βοηθάει τα βρογχιόλια να είναι ανοιχτά εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διέλευση αέρα στους πνεύμονες.
Επιπλέον, μελέτες έδειξαν η τακτική κατανάλωση από σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα σέσκουλα μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ και καρκίνο του πνεύμονα.

 

16) Το κριθάρι για να ζήσουμε περισσότερο μετά το τσιγάρο

Το κριθάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν προστατευτική δράση για τους πνεύμονες μειώνοντας τις πιθανότητες θνησιμότητας από αναπνευστικές βλάβες.
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σιτηρά όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού ενώ μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών.

 

17) Ο γαύρος και οι σαρδέλες για μείωση της φλεγμονής στα πνευμόνια

Ο γαύρος όπως και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Περιέχουν επιπλέον ασβέστιο, σελήνιο και σίδηρο τα οποία επίσης έχουν ευεργετική δράση στην υγεία των πνευμόνων.
Η τακτική κατανάλωση από μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η αθερίνα έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους των πνευμόνων όπως ΧΑΠ, καθώς μειώνονται τα συμπτώματα και βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία.
Τέλος, η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ωμέγα 3 ενδέχεται να μειώνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα.

 

18) Οι φακές για βελτιωμένη αναπνευστική ικανότητα

Οι φακές περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αρκετά από αυτά τα συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο χαλκός συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Οι φακές οι οποίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του πνεύμονα αλλά και ΧΑΠ.

 

19) Κακάο και σοκολάτα για περισσότερο οξυγόνο  

Το κακάο αλλά και προϊόντα όπως η μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Περιέχουν επίσης θεοβρωμίνη η οποία βοηθάει στη χαλάρωση και διαστολή των αναπνευστικών οδών που βρίσκονται στους πνεύμονες.
Η τακτική κατανάλωση κακάο σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης αναπνευστικών αλλεργιών αλλά και καρκίνο του πνεύμονα.

 

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: healthia.gr