Συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα:

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Φάτε τόσο όσο να χορτάσετε!

  • Προτιμήστε να μην μπερδέψετε πολλά φαγητά μαζί. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε βάλτε στο πιάτο σας πολύ μικρή ποσότητα από το κάθε φαγητό.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανιτών φαγητών.
  • Προσπάθησε να περιοριστείτε σε μικρή ποσότητα ταραμά/ταραμοσαλάτας και/ή λαγάνας, αφού είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
  • Αν θέλετε γλυκό προτιμήστε ένα μικρό κομμάτι χαλβά (σιμιγδαλένιο ή από ταχίνι) ή γλυκό του κουταλιού ή φρούτα με μέλι και κανέλα.
  • Αν πιείτε αλκοόλ μαζί με το φαγητό φροντίστε να πιείτε παράλληλα και άφθονο νερό.

Προσοχή στην κατανάλωση θαλασσινών χρειάζεται από:

  1. όσους έχουν πρόβλημα ή προδιάθεση αυξημένου ουρικού οξέος
  2. όσους πάσχουν από υπερ-θυρεοειδισμό ή βρογχοκήλες.
  3. όσοι έχουν πρόβλημα υπέρτασης καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωση ταραμά και τουρσί, αφού είναι τρόφιμα πλούσια σε νάτριο.

Καλό είναι να συνδυάσετε την ημέρα με χορό ή, καιρού επιτρέποντος, με μία βόλτα και το πέταγμα του χαρταετού για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και τη δαπανόμενη ενέργεια!

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΩΝ

Χαλβάς (100γρ) 500 θερμίδες
Χαλβάς σιμιγδαλένιος (100γρ) 300 θερμίδες
Ταραμάς (1 κ.σ.) 60 θερμίδες
Ελιές (6 μικρές ή 3 μεγάλες) 45 θερμίδες
Λαγάνα (1 λεπτή φέτα) 80 θερμίδες
Τουρσί (100γρ) 120 θερμίδες
Φασόλια μαυρομάτικα νερόβραστα (1 μερίδα) 320 θερμίδες
Φάβα (1 μερίδα) 300 θερμίδες
Γίγαντες πλακί (1 μερίδα) 320 θερμίδες
Καλαμάρια ψητά (100γρ) 100 θερμίδες
Καλαμάρια τηγανιτά (100γρ) 260 θερμίδες
Γαρίδες βραστές (100γρ) 150 θερμίδες
Χταπόδι ξιδάτο (100γρ) 208 θερμίδες
Σουπιές με σπανάκι (1 μερίδα) 400 θερμίδες
Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό (1 μερίδα) 550 θερμίδες
Ντολμαδάκια (1 μερίδα)

170 θερμίδες

 

Ενδεικτικό πλάνο διατροφής

Πρωί: 2 λεπτές φέτες λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με μέλι και κανέλα, 2 μανταρίνια και 1 ρόφημα τσαγιού.
Δεκατιανό: 1 μήλο.
Μεσημέρι: 1 μερίδα θαλασσινά ψητά, 1κ.σ ταραμοσαλάτα, 1 λεπτή φέτα λαγάνα, 2κ.σ. όσπρια, 1 ντολμαδάκι, 3 ελιές, σαλάτα.
Απογευματινό: 1 μικρό κομμάτι χαλβάς (30-50γρ).
Βράδυ: 1 μερίδα σαλάτα, μία μικρή μερίδα από ψητά θαλασσινά, 1 λεπτή φέτα λαγάνα.

 

Ελίνα Ασημακοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Συνεργάτης ypharmacy, Αγία Μαρίνα Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
τ. Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)