Με βάση έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου είναι πιθανό πως «μαλακώνουν» τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Στις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού ανήκει το κοινό κρυολόγημα, αλλά και η γρίπη και η πασίγνωστη πλέον COVID-19. Κι ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να «περάσει μόνο του», δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες λοιμώξεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανοσία, τη φλεγμονή των ιστών, την αρτηριακή πίεση και τις αποκρίσεις των ιστών στην μειωμένη οξυγόνωση.
Τα πιο συνηθισμένα σκευάσματα ψευδάργυρου που χρησιμοποιούνται είναι οι παστίλιες, ρινικά σπρέι και τζελ που περιέχουν οξικά ή γλυκερικά άλατα ψευδαργύρου. Οι δόσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή και με το αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για πρόληψη ή θεραπεία.
Επίσης, σημαντική δράση σημειώνεται σε ότι αφορά τον περιορισμό πιο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως είναι ο πυρετός, βάσει των στοιχείων από τρεις μελέτες.
Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα υποχωρούν δύο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση του ψευδαργύρου είτε από τη μύτη σε σπρέι είτε υπογλώσσια.
Παρότι ο ψευδάργυρος δεν σχετίζεται με τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σε ημερήσια βάση, εντούτοις συσχετίζετε με σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων την τρίτη ημέρα της νόσησης.

Το μήνυμα της εν λόγω επισκόπησης είναι ότι ο ψευδάργυρος μπορεί μεν να εκλαμβάνεται από πολλούς ασθενείς καθώς και γιατρούς ως μια λύση – εξπρές για τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων, εντούτοις παραμένουν ακόμη πολλά δεδομένα αδιευκρίνιστα και ασαφή τα οποία αφορούν τις μορφές ψευδαργύρου και τις δόσεις που μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες του ψευδαργύρου σε συνδυασμό με τα οριακά οφέλη της λήψης του ενδεχομένως να τον καθιστούν μια βιώσιμη φυσική εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Συμπληρώνουν ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την θεραπευτική δράση του ψευδαργύρου.

 

Πηγή: ygeiamou