Ήρθε ο Σεπτέμβρης και για τους περισσότερους από μας οι διακοπές έχουν τελειώσει. Στο διάστημα αυτό, αναζωογονηθήκαμε και «γεμίσαμε τις μπαταρίες μας» για το χειμώνα.
 
Μήπως όμως στο πλαίσιο της ανεμελιάς και της χαλάρωσης παραμελήσαμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τις επιδερμίδας και των μαλλιών μας;
Σίγουρα μετά από πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο, τον αέρα και το αλάτι της θάλασσας, το δέρμα μας είναι κουρασμένο και αρκετά αφυδατωμένο παρόλο που το μαύρισμα μας ξεγελά. Τώρα λοιπόν είναι η καλύτερη περίοδος να περιποιηθούμε τόσο το δέρμα μας όσο και τα μαλλιά μας, ακολουθώντας μερικά απλά και εύκολα βήματα.
 
Πρώτο βήμα είναι η απολέπιση. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε τα νεκρά κύτταρα στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας (κεράτινη στιβάδα), βοηθώντας τα δραστικά συστατικά των προϊόντων που θα ακολουθήσουν να απορροφηθούν καλύτερα. Είναι προτιμότερο να διαλέξουμε ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν (δηλαδή με πολλούς μικρότερους κόκκους) για το πρόσωπο και ένα λίγο πιο ισχυρό (δηλαδή με μεγαλύτερους κόκκους) για το σώμα. Εφαρμόζοντάς το με ελαφριές κυκλικές και ανοδικές κινήσεις μας προστατεύει από μικροτραυματισμούς γιατί, μην ξεχνάμε, λόγω αφυδάτωσης το δέρμα μας είναι περισσότερο ευάλωτο. Σε περιπτώσεις λιπαρού δέρματος απλά επαναλαμβάνουμε λίγο συχνότερα π.χ. μέρα παρά μέρα. Προσοχή όμως! Η απολέπιση δεν γίνεται ποτέ σε δέρμα με ακμή ή φλύκταινες (σπυράκια με σμήγμα) ή σε δέρμα που δεν έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης!
 
Βήμα δεύτερο είναι η μάσκα. Καλό θα ήταν αν έχετε το χρόνο να εφαρμόσετε μια μάσκα καθαρισμού π.χ. αργίλου ή τροφής σε πρόσωπο και σώμα, την οποία θα ξεβγάλετε μετά από είκοσι λεπτά παραμονής της.
 
Τελευταίο βήμα και σημαντικότερο είναι η ενυδάτωση. Ένα καθαρό και απολεπισμένο δέρμα είναι έτοιμο να δεχτεί και να απορροφήσει ολοκληρωτικά και σε βάθος το ενυδατικό προϊόν που θα απλώσουμε, το οποίο θα του χαρίσει ακόμα περισσότερη λάμψη αλλά κυρίως την ελαστικότητά του. Έχετε στο νου σας ότι η χαμένη ελαστικότητα είναι ο λόγος της χαλάρωσης, των ρυτίδων και των ραγάδων.
 
Καλύτερα να διαλέξετε ενυδατική ή θρεπτική (γνωστή ως τροφής) κρέμα, ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο επιδερμίδας σας, παρά λάδια σώματος, τα οποία τα περισσότερα μας δίνουν την ψευδαίσθηση της ενυδάτωσης χωρίς να ενυδατώνουν σε βάθος. Τα ίδια βήματα ακολουθούμε και για τα μαλλιά. Αν δεν μπορούμε να βρούμε απολεπιστική κρέμα, συνεχίζουμε τη σειρά μας, απλά αντί για μαλακτική κρέμα χρησιμοποιούμε μάσκες μαλλιών.
 
Με αυτές τις απλές κινήσεις αναζωογονούμε την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας μετά τις διακοπές. Έτσι και θα μας ανταμείψουν με τη λάμψη και την απαλότητά τους αλλά κι εμείς θα χαιρόμαστε μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα αυτής της φροντίδας, αν αυτά τα απλά βήματα γίνουν μέρος της ζωής μας.