Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι: πρέπει να παίρνω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής; Για να απαντήσουμε σωστά σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τι μπορούν να σου προσφέρουν αλλά και ποιός τα χρειάζεται πραγματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια δραματική αύξηση στη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων χρησιμοποιεί σποραδικά έως συχνά κάποιο συμπλήρωμα. Μπαίνοντας σε ένα φαρμακείο θα βρούμε μια πληθώρα διαφορετικών συμπληρωμάτων, διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, που υπόσχονται να να μας χαρίσουν υγεία, ευεξία, ενέργεια, και ότι άλλο μπορεί να αισθανόμαστε ότι μας λείπει. Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων.

Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής; Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν το ημερήσιο διατροφολόγιο. Δεν ανήκουν στη κατηγορία των φαρμάκων, αλλά ούτε σε αυτή των κοινών τροφών, και όπως υποδηλώνει και το ονομά τους, έρχονται για να συμπληρώσουν και όχι να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Τα συμπληρώματα διατροφής κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες-αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα/ανόργανα στοιχεία και  διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, δισκία, σταγόνες, παστίλιες, φακελάκια σκόνης κλπ.

Γιατί όμως κάποιος αποφασίζει να λάβει ένα συμπλήρωμα διατροφής; Μια μελέτη της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έδειξε ότι ο κυριότερος λόγος είναι η βελτίωση της συνολικής υγείας ακολουθούμενος από τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Στη κορυφή της λίστας βρίσκονται οι πολυβιταμίνες και ακολουθούν το ασβέστιο και οι βιταμίνες C και D.

Πότε πρέπει λοιπόν να προσθέσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής; Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για όλους.  Είναι δυνατόν να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μέσω μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής που θα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών τροφίμων. Τα συμπληρώματα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως εργαλεία που μπορούν να καλύψουν τυχόν κενά στη διατροφή μας και όχι ως υποκατάστατο της ισορροπημένης διατροφής.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικου; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε το σώμα μας και το ένστικτό μας και να μάθουμε να εντοπίζουμε τυχόν συμπτώματα. Έχοντας μια καλή αντίληψη του σώματος μας μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πότε κάτι δεν πάει σωστά.  Στη συνέχεια πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε στο γιατρό μας για τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Εφόσον υπάρχει μια διαπιστωμένη έλλειψη, τότε και μόνο τότε, και αφού συμβουλευτούμε το γιατρό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα, και πάντα στη κατάλληλη δοσολογία.

Τέλος να επισημάνουμε ότι είναι προτιμώτερο οι ελλείψεις να αντιμετωπίζονται πρώτα με αλλαγές στη διατροφή μας και εάν αυτό δεν είναι αρκετό ή δεν είναι δυνατόν λόγω διατροφικών περιορισμών να καταφεύγουμε στη λύση των συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν πανάκεια και θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται με καθοδήγηση και σύμφωνα με τις συνιστώμενες δοσολογίες καθώς κατάχρηση τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Από τη Souldiet
www.souldiet.gr