Υγεία των μαλλιών
Τα όμορφα, λαμπερά μαλλιά είναι πολύτιμο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, η καθημερινή περιποίηση των μαλλιών μας και η σωστή αγωγή όταν εμφανίζονται προβλήματα, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς των υγιών μαλλιών.

Ο κύκλος της ανάπτυξης
Το μόνο ζωντανό τμήμα της τρίχας βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Όταν η τρίχα μεγαλώσει και βγει από το δέρμα, είναι πια νεκρός ιστός.
Τα στάδια ανάπτυξης της τρίχας είναι τρία: το αναγενές στάδιο με την ουσιαστική ανάπτυξη, το καταγενές στάδιο, όπου η ανάπτυξη διακόπτεται αλλά συνεχίζει η δραστηριότητα του κυττάρου και το τελογενές στάδιο, όπου διακόπτεται κάθε δραστηριότητα. Όταν η ανάπτυξη ολοκληρωθεί, η παλιά τρίχα εξωθείται από τη νέα και ο κύκλος αρχίζει από την αρχή.

Φροντίδα των μαλλιών μετά τον ήλιο
Τα υγιή λαμπερά μαλλιά, μας ομορφαίνουν! Τί κάνουμε όμως όταν ο ήλιος μας τα έχει κάνει θαμπά και άγρια;
Όλοι αγαπάμε τον ήλιο και τη θάλασσα, κανείς όμως δεν αγαπά το αποτέλεσμα αυτών στα μαλλιά του, στο τέλος του καλοκαιριού. Για να μας μείνουν, λοιπόν, μόνο οι ευχάριστες στιγμές του καλοκαιριού και όχι τα κουρασμένα και άτονα μαλλιά, χρειάζεται απλά να τα περιποιηθούμε!
Για να ξαναβρούν τα μαλλιά την ελαστικότητα και τη λάμψη τους, χρειάζονται καλλυντικά προϊόντα που να κάνουν επανόρθωση και θρέψη. Το πιο βασικό προϊόν περιποίησης είναι η μάσκα μαλλιών. Μια καλή μάσκα μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τα μαλλιά μας! Η μάσκα τοποθετείται 1-2 φορές την εβδομάδα σε νωπά μαλλιά ακριβώς μετά το λούσιμο και αφήνεται από 2 έως 10 λεπτά (ο χρόνος παραμονής ποικίλει ανάλογα με το προϊόν), ώστε να εισχωρήσουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία της. Κάποια πολύ δραστικά
θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις μάσκες που θρέφουν και αναδομούν την τρίχα είναι το βούτυρο karité, το έλαιο jojoba και το βούτυρο φοίνικα.
Πέρα από τις μάσκες όμως, που αποτελούν βασική θεραπεία των μαλλιών, υπάρχουν και τα προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα που τοποθετούνται κυρίως στις άκρες μετά το ξέβγαλμα και το σκούπισμα και μένουν μέχρι το επόμενο λούσιμο, προστατεύοντας έτσι και διατηρώντας τα μαλλιά μας ενυδατωμένα και όμορφα!
 

Τριχόπτωση
Όλοι θέλουμε πλούσια και δυνατά μαλλιά, αλλά η τριχόπτωση είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Τριχόπτωση ονομάζεται η απώλεια μαλλιών πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα (100 περίπου τρίχες την ημέρα). Διακρίνεται σε αντιδραστική και προοδευτική και εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες. Η αντιδραστική ή αλλιώς εποχική τριχόπτωση, εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όπου παρατηρείται απώλεια μαλλιών κατά το λούσιμο ή/και το χτένισμα, ενώ δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή του τριχωτού αλλά είναι διάσπαρτη. Αντίθετα, η προοδευτική ή χρόνια τριχόπτωση διαρκεί όλο το έτος, εκδηλώνεται με απώλεια μαλλιών στο μαξιλάρι μας και εντοπίζεται σε
συγκεκριμένα σημεία της κεφαλής.
 

Αιτίες τριχόπτωσης
Και για τα δύο φύλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος και οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να συντελέσουν στην τριχόπτωση. Οι γυναίκες όμως μπορεί να προκαλέσουμε την τριχόπτωση και από τον τρόπο που φερόμαστε στα μαλλιά μας. Το συνεχές και σφιχτό δέσιμο των μαλλιών (ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου!), το έντονο καθημερινό styling, οι βαφές και οι περμανάντ επιβαρύνουν πολύ τα μαλλιά μας. Πολύ σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η διατροφή.
 

Βιταμίνες
Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Ας τα δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

 1. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας. Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών, αλλά και σε διάφορα λαχανικά και φρούτα όπως το καρότο, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.
 2. Η βιταμίνη C συντελεί στη σύνθεση του κολλαγόνου και με την αντιοξειδωτική της δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της τρίχας. Όλοι γνωρίζουμε ότι την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στο σέλινο, τις πιπεριές και το καρότο.
 3. Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C, και τη βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς και τα αυγά.
 4. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών, καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία σύνθεσης της πρωτεΐνης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια. Μελέτες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που πολλές φορές φτάνει και το 50%, δεν προσλαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου, καθώς οι πηγές του είναι σχετικά περιορισμένες, και συνεπώς προτείνεται συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά θαλασσινά. Ο χαλκός βρίσκεται σε αρκετά όσπρια (κυρίως φασόλια), σε ξηρούς καρπούς και σε ικανοποιητικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.
 5. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών και για αυτό πολύ συχνά, άτομα με έλλειψη σιδήρου έχουν τριχόπτωση.  Οι εξαντλητικές δίαιτες μας δημιουργούν επίσης έλλειψη σιδήρου. Διαιτητικές, λοιπόν, πηγές πρόσληψης σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας και δευτερευόντως το σπανάκι και οι φακές.
 6. Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β και έχει βασικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων των τριχών. Το βρίσκουμε στο συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.

Καλό είναι, λοιπόν, να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή μας! Αν, όμως, η τριχόπτωση μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, υπάρχουν πολλά φυσικά σκευάσματα, τα οποία μπορούν να μας δώσουν όλες αυτές τις βιταμίνες και πολλά άλλα στοιχεία ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, στις ποσότητες που χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των τριχών χωρίς να δυσκολευτούμε καθόλου και ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί!

Το ήξερες;

 • Η τρίχα μεγαλώνει περίπου 1 εκατοστό κάθε μήνα.
 • Μία τρίχα ζει μέχρι και 7 χρόνια.
 • Αν ένα άτομο δεν κόψει ποτέ τα μαλλιά του, τότε μία τρίχα θα φτάσει περίπου το μήκος των 107 εκατοστών προτού πέσει.
 • Οι γυναίκες έχουν περισσότερα μαλλιά από τους άνδρες.
 • Τα μαλλιά μεγαλώνουν ταχύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Τα μαλλιά μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα στην ηλικία μεταξύ 16-24 ετών.
 • Τα υγιή μαλλιά είναι πολύ ελαστικά και μπορεί να επεκταθούν κατά 20 ή 30% προτού σπάσουν.
 • Οι ακροβάτες των κινέζικων τσίρκων ήταν γνωστοί για το ότι πραγματοποιούσαν ακροβατικά κρεμασμένοι από τα μαλλιά τους.
 • Η ανθρώπινη τρίχα είναι πιο δυνατή από ένα χάλκινο καλώδιο ίδιου πάχους.
 • Η αντοχή του συνόλου των μαλλιών ενός ανθρώπου μπορεί να σηκώσει βάρος αντίστοιχο με αυτό 99 ατόμων.

Πηγή: www.advancepharmacies.gr