Όταν γίνεται κανείς γονιός, μεταξύ όλων των άλλων, γίνεται και λίγο γιατρός. Από την πρώτη κιόλας ημέρα γέννησης παρατηρεί, προβληματίζεται και θέλει να ενημερώνεται για κάθε τι που συμβαίνει στο μωρό του, ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον παιδίατρο για κάθε τι που μπορεί να τους ανησυχεί. Και παρόλο που αυτό δεν είναι καθόλου λάθος, καλό είναι να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του και να μαθαίνει να ξεχωρίζει τα συμπτώματα που πραγματικά εγείρουν λόγους
ανησυχίας.

Ποια είναι αυτά; O παιδίατρος- Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τρίμης Γιώργος απαντά.

Πολύ υψηλός πυρετός
Πυρετός άνω του 38 σε μωρό μικρότερο των 3 μηνών, άνω του 38,3 σε μωρό από 3 έως 6 μηνών ή άνω του 39,4 σε παιδί από 6 μηνών έως 2 ετών θα πρέπει να σας κάνει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει βακτηριακή λοίμωξη που απαιτεί άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Στα παιδιά άνω των 2 ετών το πόσο υψηλός είναι ο πυρετός δεν είναι κάτι που χρειάζεται να προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία, αρκεί το παιδί να είναι καλά ενυδατωμένο και να αντιδρά φυσιολογικά. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα δώσει οδηγίες για το τι να κάνετε.

Πυρετός που δεν πέφτει
Αν έχετε δώσει στο παιδί αντιπυρετικό και ο βαθμός στο θερμόμετρο δεν πέφτει μέσα στις πρώτες 4 με 6 ώρες, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Αυτό είναι σημάδι ότι η λοίμωξη είναι πολύ βαριά για να την πολεμήσει ο οργανισμός του παιδιού και ίσως χρειαστεί ο γιατρός να κάνει ενδελεχή εξέταση για να βρει το γιατί. Επίσης, ο πυρετός από μία τυπική ίωση συνήθως φεύγει έπειτα από 5 ημέρες. Ο πυρετός που διαρκεί περισσότερο από αυτό (ακόμα κι αν είναι χαμηλότερος του 38) μπορεί να προέρχεται από κάποια λοίμωξη, όπως βακτηριακή πνευμονία, η οποία να απαιτεί αντιβίωση.

Πυρετός με πονοκέφαλο
Όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πιασμένο λαιμό ή πονοκέφαλο ή κάποιο εξάνθημα που μοιάζει με μελανιά και αν το παιδί παρουσιάζει φωτοβοφία, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, καθώς αυτά είναι σημάδια μηνιγγίτιδας και απαιτούν άμεσης φροντίδας.

Ασυνήθιστη ελιά
Παρακολουθείτε στενά τις ελιές του παιδιού, ειδικά όσες έχει από την γέννα, γιατί αυτές είναι που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακοήθεια. Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, όταν π.χ. κάνετε μπάνιο το παιδί, ελέγξτε προσεκτικά το δέρμα του παιδιού για τυχόν νέες ελιές και ειδοποιήστε τον παιδίατρο όταν κάποια ελιά έχει ακανόνιστο σχήμα, τραχιά όρια, αν δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα ή αν είναι ανυψωμένη. Όλα αυτά είναι πιθανά σημάδια για καρκίνο του δέρματος.

Ξαφνικός στομαχόπονος
Αν το παιδί έχει πόνο χαμηλά στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ζητήστε του να χοροπηδήσει. Αν κάτι τέτοιο του φανεί ανυπόφορο, μπορεί να αποτελεί σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Βέβαια, παρόλο που η σκωληκοειδίτιδα βρίσκεται χαμηλά δεξιά στην κοιλιά, ο πόνος που προκαλεί μπορεί να ξεκινήσει και από τον αφαλό και έπειτα να μεταφερθεί στα δεξιά. Ένας τυπικός στομαχικός ιός συνήθως έχει πυρετό, έπειτα εμετό, μετά στομαχόπονο και διάρροια. Η σκωληκοειδίτιδα, όμως, μπορεί να έχει διάρροια, έπειτα πόνο στην κοιλιά, έπειτα εμετό, έπειτα πόνο και μετά πυρετό. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, γιατί η σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται γρήγορα και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο το καλύτερο.

Αν το παιδί σας είναι κάτω των 4 ετών και έχει στομαχόπονο που το αναγκάζει να διπλώνεται στα δύο για πάνω από 1 λεπτό, αλλά είναι καλά αμέσως μετά, μπορεί να είναι σημάδι εγκολεασμού, μια μορφή σοβαρής εντερικής απόφραξης, κατά την οποία μέρος του εντέρου ολισθαίνει μέσα σε άλλο. Ο πόνος εμφανίζεται ανά 20 έως 60 λεπτά και μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, πυρετό, αίμα στα κόπρανα ή παράξενες κινήσεις του εντέρου. Καλέστε τον παιδίατρό σας αν το παιδί έχει σοβαρό πόνο. Αν ο πόνος συνοδεύεται από κράμπες και περίεργα κόπρανα το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πονοκέφαλος με εμετό
Πονοκέφαλος που εμφανίζεται νωρίς το πρωί ή που ξυπνά το παιδί στα μισά της νύχτας ή που συνοδεύεται από εμετό μπορεί να αποτελεί σημάδι ημικρανίας. Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει την κατάλληλη αγωγή. Οι ημικρανίες στα παιδιά δεν είναι επικίνδυνες και τείνουν να είναι κληρονομικές. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται νωρίς το πρωί ή στα μισά της νύχτας μπορεί να αποτελούν σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό, γι'αυτό χρειάζεται άμεσα επίσκεψη στον γιατρό.

Μειωμένη ενούρηση - αφυδάτωση
Στεγνό στόμα και χείλη, μειωμένη ενούρηση, επίπεδο κρανίο (σε νεογέννητο), στεγνό δέρμα ή δέρμα που κρατά το σχήμα του όταν το τσιμπάς, υπερβολικός εμετός ή διάρροια, όλα αυτά αποτελούν σημάδια αφυδάτωσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια προσβολή. Πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο αν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια και χορηγήστε του, ωστόσο, πολλά υγρά.

Μπλε χείλη
Τα μελανιασμένα χείλη ή ο αποχρωματισμός γύρω από το στόμα, η δυσκολία στην αναπνοή με το παιδί να ρουφά μέσα το στήθος ή την κοιλιά του ή το λαχάνιασμα και ο ήχος συριγμού καθώς το παιδί ανασαίνει είναι ανησυχητικά σημάδια, ειδικά όταν οι ήχοι αυτοί προέρχονται από το στήθος και τους πνεύμονες και όχι από τη μύτη. Σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή μπορεί να επιφέρει το πνίξιμο, κάποια αλλεργική αντίδραση, κάποια κρίση άσθματος (που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μωρά λίγων μηνών), η πνευμονία, ο κοκίτης
ή η λαρυγγίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο. Αν το παιδί δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό ελέγξτε τον ρυθμό της ανάσας του. Μετρήστε κάθε ανάσα που παίρνει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε την επί δύο. Ένας φυσιολογικός ρυθμός είναι λιγότερο από 60 για τα νεογέννητα, λιγότερο από 40 για μωρά κάτω του έτους, λιγότερο από 30 για παιδιά 1-3 ετών και λιγότερο από 24 για παιδιά 4-10 ετών.

Πρησμένο πρόσωπο και εξανθήματα
Η πρησμένη γλώσσα, τα χείλη ή τα μάτια, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν εμετό ή φαγούρα, αποτελούν σημάδια σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην αναπνοή και έντονα εξανθήματα και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης. Το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ωστόσο αν έχετε κάποιο αντιισταμινικό καλό είναι να το χορηγήσετε στο παιδί. Για λιγότερο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις αρκεί να καλέσετε τον παιδίατρο.

Εμετός ύστερα από πτώση
Η πτώση αν το παιδί είναι μικρότερο των 6 μηνών, ή που ακολουθείται από εμφανείς νευρολογικές αλλαγές όπως σύγχυση ή απώλεια συγκέντρωσης, ή που προκαλεί εμετό ή/και ζημιά στο σώμα, όπως κατάγματα, αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαιτεί άμεση επίσκεψη σε γιατρό. Οι πτώσεις από μικρό ύψος συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο για μωρά μεγαλύτερα των 6 μηνών, εφόσον δεν προσγειωθούν σε κάτι ιδιαίτερα σκληρό ή αιχμηρό. Σε κάθε περίπτωση, η πτώση θέλει προσοχη αν το παιδι χτυπήσει το κεφάλι και στη συνέχεια έχει εμετό, ζαλάδα και αστάθεια. Τότε το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Υπερβολική αιμορραγία
Κάποια πληγή που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρά μία μπατονέτα μέσα της ή που δεν σταματά να αιμορραγεί έπειτα από μερικά λεπτά που την έχετε πιέσει, μάλλον χρειάζεται ράμματα ή κάποιον μεγάλο επίδεσμο. Ανάλογα, λοιπόν, με την σοβαρότητα του ατυχήματος, καλέστε τον παιδίατρο ή επισκεφθείτε τα επείγοντα του νοσοκομείου. Επίσης, γιατρός θα πρέπει να δει το παιδί αν το δαγκώσει κάποιο ζώο ή αν το δαγκώσει ένα άλλο παιδί και του σκίσει το δέρμα.

Βήχας που επιμένει και δύσπνοια
Ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει με ενδεχόμενο να έχει καταπιεί το παιδί κάποιο ξένο σώμα που έχει μείνει στον πνεύμονα και δεν έχει "κατέβει" στο στομάχι. Αν ο γονιός δει ότι το παιδί βήχει διαρκώς και δεν μπορεί να καταπιεί, τότε πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Πηγή:www.mama365.gr