Κολπίτιδες και κυστίτιδες έχουν τους καλοκαιρινούς μήνες, την… τιμητική τους, καθώς η θάλασσα, οι χαλαρές συνθήκες υγιεινής, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις «επιθέσεις» των μικροβίων. Πόσο απειλούν αυτές οι λοιμώξεις τη γυναικολογική υγεία και πώς πρέπει να αντιδράσει η γυναίκα, όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα;

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Παναγιώτης Καραντζής, απαντά σε όλες μας τις απορίες.

1. Τι είδους μολύνσεις ταλαιπωρούν τις γυναίκες το καλοκαίρι;
Οι μολύνσεις από τις οποίες νοσούν οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι κολπίτιδες και οι ουρολοιμώξεις στο κατώτερο τμήμα του ουροποιητικού (κυστίτιδες). Για τις μεν κολπίτιδες, τα ένοχα μικρόβια είναι συνήθως οι μύκητες, ο αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella vaginalis), το κολοβακτηρίδιο (E.coli), ο στρεπτόκοκκος, ενώ για τις ουρολοιμώξεις, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος και ο εντερόκοκκος.

2. Ποιες καταστάσεις και συνήθειες τις ευνοούν;
Οι καταστάσεις που ευνοούν τις μολύνσεις αυτές είναι η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία. Αυτός ο συνδυασμός, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων στον κόλπο της γυναίκας. Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η συνήθεια των γυναικών να μην καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ουροδόχος κύστη να μην «ανανεώνεται» με νέα ούρα. Η παραμονή υπολείμματος ούρων για μεγάλο διάστημα στην κύστη, ευνοεί την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Γυναίκες με ιστορικό τέτοιων λοιμώξεων είναι πιο επιρρεπείς, καθώς η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου είναι αλλοιωμένη και η φυσική άμυνα του οργανισμού πιο αποδυναμωμένη.

3. Πώς γίνεται αντιληπτη η κολπιτιδα;
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι: ο κνησμός (φαγούρα) και το τσούξιμο (καύσος) στην περιοχή του αιδοίου, τα αυξημένα κολπικά υγρά, που μερικές φορές μπορεί να είναι και δύσοσμα (όταν αιτία είναι ο αιμόφιλος του κόλπου). Το χρώμα των κολπικών υγρών ποικίλλει. Μπορεί να είναι κρεμώδες (στην περίπτωση των μυκήτων) ή κιτρινωπό/κιτρινοπράσινο (αν η αιτία της μόλυνσης είναι ο στρεπτόκοκκος).

4. Πώς διακρίνεται μια γυναικολογική μόλυνση από μια ουρολοιμωξη;
Στις ουρολοιμώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση και αίσθημα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει. Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους μορφή, μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυμπτωματικής ουρολοίμωξης, η ασυμπτωματική βακτηριουρία.

5. Αντιμετωπίζονται εύκολα;
Ασφαλώς. Για κάθε μικρόβιο υπάρχει ανάλογη θεραπεία, είτε τοπική (κολπικά υπόθετα, κρέμα), είτε από το στόμα. Η κλινική εξέταση και η εμπειρία του ιατρού δίνει συνήθως τη διάγνωση. Αν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη διάγνωση, πρέπει να γίνει καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος, ώστε η γυναίκα να μην λαμβάνει άστοχες θεραπείες που μπορεί στο τέλος να επηρεάσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε επαναλοίμωξη. Για τις ουρολοιμώξεις, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ούρων, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό, για το μικρόβιο που προξενεί τη λοίμωξη.

6. Πώς πρέπει να αντιδράσει μια γυναίκα αν δεν υπάρχει γιατρός στον τόπο των διακοπών;
Πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της, για να της δώσει συμβουλές και οδηγίες. Αν αυτό είναι αδύνατο, στην περίπτωση της κολπίτιδας είναι χρήσιμη μια κορτιζονούχος αλοιφή με πρόσμιξη αντιβιοτικού, που θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από τον κνησμό. Επίσης, οι κολπικές πλύσεις με ήπια αντισηπτικά νέας γενιάς, θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ενοχλητικών κολπικών εκκρίσεων και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην ίαση μιας κολπίτιδας, αν είναι ελαφράς μορφής. Συνιστούμε λοιπόν, οι γυναίκες φεύγοντας για διακοπές να παίρνουν μαζί τους μια συσκευασία κολπικών πλύσεων με βάση το χαμομήλι ή την aloe vera, καθώς και μια κορτιζονούχο αλοιφή. Στην υποψία ουρολοίμωξης, συστήνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών (νερού, χυμών). Αν είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί καλλιέργεια ούρων, μπορεί να χορηγηθεί ένα αντισηπτικό ουροφόρων οδών, που θα παίξει το ρόλο ενός άτυπου αντιβιοτικού για 7-10 ημέρες. Η αποφυγή της θάλασσας το διάστημα της θεραπείας είναι αναγκαία.

7. Φταίει μονο η θάλασσα ή και άλλοι παράγοντες;
Ασφαλώς και φταίει η θάλασσα, έτσι όπως την έχουμε καταντήσει! Οι παραλίες που συγκεντρώνουν πολλούς κολυμβητές συνιστούν περιοχές «υψηλού κινδύνου» για κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η πιο βρόμικη περιοχή της θάλασσας είναι το σημείο όπου «σκάει» το κύμα. Συνιστούμε λοιπόν να χαίρεστε την θάλασσα, κολυμπώντας τουλάχιστον 5-10 μέτρα μακρύτερα από εκεί που κολυμπά η μάζα των κολυμβητών.

8. Πότε πρέπει να ανησυχήσει μια γυναίκα;
Μια γυναίκα δεν πρέπει να ανησυχεί για τέτοιες καταστάσεις, που είναι μεν ενοχλητικές, αλλά συνηθισμένες και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από μια κολπίτιδα ή ουρολοίμωξη, ειδικά αν αυτό συμβαίνει μια φορά ή περιστασιακά. Η συχνή παρουσία μικροβιακών καταστάσεων στην ίδια γυναίκα μπορεί να γίνει επικίνδυνη, οδηγώντας στην εμφάνιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπαραγωγικού συστήματος, όπως η σαλπιγγίτιδα ή η εξαρτηματίτιδα. Οι τελευταίες, μπορούν να οδηγήσουν σε μονιμότερα προβλήματα, φτάνοντας ακόμη και σε στειρότητα.

9. Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων οι γυναίκες πρέπει:

  • να αποφεύγουν να κολυμπούν σε βρόμικη θάλασσα ή πισίνα, της οποίας αγνοούν τις συνθήκες συντήρησης ή χλωρίωσης του νερού,
  • να καταναλώνουν άφθονα υγρά και φρούτα,
  • να μην κάθονται απευθείας πάνω στην άμμο χωρίς ψάθα ή πετσέτα,
  • να αλλάζουν το μαγιό τους αν δεν σκοπεύουν να ξαναβουτήξουν. Η παραμονή ώρες πολλές με το ίδιο μαγιό και η υγρασία που δημιουργείται ευνοούν την ανάπτυξη λοίμωξης.

10. Σε περίπτωση μόλυνσης σε μια γυναίκα, πρεπει να πάρει θεραπεία και ο σύντροφός της;
Συνήθως ναι, ιδίως εάν οι επαφές με τον σύντροφο έγιναν χωρίς προφύλαξη. Παίρνοντας και ο σύντροφος θεραπεία, αποτρέπεται ο φαύλος κύκλος που μπορεί να δημιουργηθεί με την επαναμόλυνση της γυναίκας από τον σύντροφό της.

11. Οι έγκυοι πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, τους θερινούς μήνες;
Οι έγκυοι δεν χρειάζεται να προσέξουν τίποτα περισσότερο από αυτά που συστήνουμε για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Προτρέπουμε λοιπόν να χαρούν την θάλασσα και τις χαρές που προσφέρει, θυμίζοντάς τους μάλιστα ότι αποτελεί την καλύτερη προσφερόμενη γυμναστική για το σώμα τους, την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πηγή: www.lifepositive.gr