Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας; Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τα σωστά, με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για τη φύλαξή τους; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που μπορεί να έχουμε σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν γίνει μέρος της ζωής μας, καθημερινοί σύμμαχοι της ευεξίας και της καλής υγείας του οργανισμού μας. Ο θωρακο-καρδιοχειρουργός, κ. Ευάγγελος Κωνσταντινόπουλος, μας βοηθάει να δώσουμε απαντήσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα ερωτήματα που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απαιτητικός και στρεσογόνος, το γρήγορο φαγητό έχει μπει στην «ημερήσια διάταξη», η ποικιλία των τροφών που περιλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο περιορίστηκε, όπως και η περιεκτικότητα των τροφών σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που αποδίδεται στις αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας και στις μικρότερες σε αριθμό χρησιμοποιούμενες ποικιλίες. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν συχνότερη την ανάγκη λήψης κάποιου συμπληρώματος διατροφής, σε σχέση με το παρελθόν.
Μια ισορροπημένη διατροφή, σίγουρα βοηθά να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, δεν επιτυγχάνεται όμως τόσο εύκολα, λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας, των ιδιαίτερων διατροφικών μας συνηθειών (π.χ. χορτοφαγία), αλλά και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, «πολλές φορές δεν επαρκεί ούτε η σωστή διατροφή», λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν χρήσιμη προσθήκη στο διαιτολόγιό μας και βοηθούν σημαντικά τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση στρες, σε ασθενείς με χρόνια κόπωση, χρόνια νοσήματα και παθήσεις, ανθρώπους που παρουσιάζουν πτώση του ανοσοποιητικού τους συστήματος κ.α.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Ο επίσημος ορισμός των συμπληρωμάτων διατροφής που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΚ 2002/46 που εναρμονίστηκε στην Ελλάδα από την Υπουργική Απόφαση με δημοσίευση στο ΦΕΚ 395β/2004 είναι: «Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (π.χ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες».
Κανονιστικά ρυθμίζονται στο πλαίσιο της ανωτέρω Οδηγίας αλλά και ενός συνόλου ακόμα Ευρωπαϊκών Κανονισμών που ορίζουν από τις προδιαγραφές καθαρότητας μέχρι τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που μπορούν να γίνουν για τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής. Στην Ελλάδα όλα τα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στη αγορά οφείλουν να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, να αναφέρουν τον αριθμό γνωστοποίησης στην ετικέτα και να συμμορφώνονται με όλες τις εν ισχύ κανονιστικές προϋποθέσεις κυκλοφορίας.

Με λίγα λόγια, τα διατροφικά αυτά προϊόντα περιέχουν φυσικά συστατικά σε εύληπτη μορφή και εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό, χωρίς χημικά πρόσθετα και απευθύνονται στον σύγχρονο άνθρωπο, που ενδιαφέρεται για την καλή του υγεία. Βασικός τους στόχος είναι να προσφέρουν και να συμπληρώσουν τα συστατικά που έχουμε ανάγκη, ώστε να είμαστε σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο;

Η επιλογή και η λήψη του συμπληρώματος διατροφής, δεν θα πρέπει να γίνεται «στην τύχη». Πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού και να γίνεται μετά την καθοδήγηση των ειδικών. «Για τις πιο ειδικές καταστάσεις υγείας και για να αποκομίσει ο ασθενής τα μέγιστα οφέλη, το κάθε συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να δίνεται κατόπιν μελέτης», τονίζει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ποιοι πρέπει να πάρουν συμπληρώματα;

  • Όσοι θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία, τη φυσική τους κατάσταση, τα άτομα που αθλούνται ή έχουν πολύ στρες.
  • Τα άτομα που δεν έχουν το χρόνο να καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύματα, που κάνουν δίαιτες αδυνατίσματος και τα ελλιποβαρή άτομα (εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον αρμόδιο επιστήμονα υγείας).
  • Οι αυστηρά φυτοφάγοι χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη ανευρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης.
  • Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα ασβεστίου μαζί με βιταμίνη D.
  • Το συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 και/ή μαγνήσιου, είναι πολύ χρήσιμο στις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
  • Για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος και σιδήρου.
  • Ασθενείς ή πάσχοντες σε ανάρρωση, άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης, άτομα με προβλήματα μεταβολισμού ή που έχουν υποστεί εγκαύματα.
  • Καπνιστές, και άτομα που κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων.

Πηγή: www.healthyme.gr