Δεδομένου ότι το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται συνήθως στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, κάτι που μπορεί να προξενήσει μεγάλη ταλαιπωρία, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους τρόπους αντιμετώπισής του ώστε να βελτιώνεται η διάθεση των παιδιών και η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας.

Το έκζεμα είναι επίσης γνωστό ως «ατοπική δερματίτιδα» ή «ατοπικό έκζεμα», καθώς σχετίζεται με μια πάθηση που ονομάζεται ατοπία. Αν έχετε ατοπία, αυτό σημαίνει πως έχετε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη αλλεργιών. Οι άνθρωποι που πάσχουν από έκζεμα εμφανίζουν συχνά και άλλες «ατοπικές» ή «αλλεργικές» παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, καθώς και τροφικές αλλεργίες. Όπως και με το έκζεμα, ο επιπολασμός της ατοπίας σημειώνει ραγδαία αύξηση. Το 1960, το 5-10% του πληθυσμού είχε ατοπία, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται στο 10-20%.


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΚΖΕΜΑ ΣΤΑ ΜΩΡΑ;

Το έκζεμα είναι μια κληρονομική πάθηση με οικογενή χαρακτηριστικά. Το δέρμα δεν παράγει αρκετές λιπαρές ουσίες για να προστατευθεί, με αποτέλεσμα να μένει ευάλωτο και εκτεθειμένο απέναντι σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικές ουσίες. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και, κατ' επέκταση, το δέρμα γίνεται ξηρό και κνησμώδες, κυρίως στα μάγουλα, το πηγούνι και τις αρθρώσεις. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το έκζεμα μέχρι τη σχολική ηλικία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.


ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΝΗΣΜΟ;

Ναι! Ο κνησμός είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του εκζέματος. Ο δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και έτσι αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες διεισδύουν εις βάθος προκαλώντας φλεγμονή και εκλύοντας ισταμίνη -το μόριο του κνησμού. Το ξηρό κνησμώδες έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποκατάστατα σαπουνιού, καθώς και με χρήση, δύο φορές την ημέρα, ενός μαλακτικού προϊόντος που να επανεξισορροπεί τα φιλικά βακτήρια του δέρματος.


ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ;

Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Το έκζεμα εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στα μωρά, εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα και το πηγούνι, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά προσβάλλει συχνά τις πτυχώσεις του δέρματος στον λαιμό, τους αγκώνες και τα γόνατα. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά τρόπους να μην ξύνουν τις περιοχές με έκζεμα, καθώς έτσι μπορεί αυτές να μεγαλώσουν και να καταλάβουν μεγαλύτερη έκταση στο δέρμα.


Πηγή: https://www.larocheposay.gr/ekzema/vrefiko-paidiko-ekzema