Τι μας έρχεται στο νου όταν ακούμε τη λέξη χυμός; Συνήθως ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, γεμάτος άρωμα, γεύση και βιταμίνες. Μήπως ήρθε η ώρα να διευρύνουμε τις επιλογές μας; Η επιστήμη λέει ναι…

Tα τελευταία χρόνια, κερδίζουν έδαφος χυμοί που δεν είναι φτιαγμένοι από συνήθη φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μήλο ή η μπανάνα, αλλά από εξωτικά φρούτα –ή μάλλον- εξωτικά... υπερ-φρούτα! Φρούτα δηλαδή που έχουν ξεχωρίσει για τον πλούτο των αντιοξειδωτικών ουσιών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Πρόκειται για μια νέα γενιά χυμών που διεκδικούν την προτίμησή μας και παράγονται από γνωστά σε πολλούς φυτά και καρπούς, όπως το ρόδι και η αλόη, αλλά και άγνωστα, όπως το ακάι και το γκότζι μπέρι. Σε τι διαφέρουν όμως από τους συνήθεις χυμούς και πόσο ωφέλιμοι είναι για την υγεία μας; Ο φαρμακοποιός κ. Παναγιώτης Γεωργάλας, απαντά στις απορίες μας σχετικά με τα εναλλακτικά αυτά προϊόντα, που τείνουν να εξελιχθούν σε μόδα, που ήλθε για να ... μείνει!

► Αλόη
Πρόκειται για ένα πραγματικά θαυματουργό φυτό, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάλας. Είναι γνωστό για τις πολλαπλές του δράσεις και για τη «δροσιά» που εκπέμπει το άρωμα και ο χυμός του. «Η Αλόη είναι πάρα πολύ ευεργετική για το στόμα και τα ούλα. Προσφέρει γρήγορη επούλωση, καθώς ενισχύει τη λειτουργία των ινωδών βλαστοκυττάρων, που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό του κολλαγόνου», εξηγεί ο ειδικός.

«Έχει επίσης την ιδιότητα να βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου άρα στην ομαλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε από την τροφή μας. Η Αλόη Βέρα έχει φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η συχνή χρήση του χυμού Aloe Vera μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και στην αυξημένη απορρόφηση πρωτεϊνών, λειτουργώντας ως ήπιο καθαρτικό, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να μειώσει τα μη φιλικά προς τον
οργανισμό βακτήρια και τους ζυμομύκητες με φυσικό τρόπο. Παράλληλα, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της αίσθησης καούρας στο στομάχι και ανακουφίζει από τις πεπτικές διαταραχές»
, επισημαίνει ο ειδικός.

Αν και είναι γνωστή για την εξωτερική της χρήση στο δέρμα, όπου έχει αντιφλογιστική και καταπραϋντική δράση, τα οφέλη από την κατανάλωση του χυμού της δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάλα, «η Αλόη Βέρα προσφέρει φυσική προστασία για το αμυντικό σύστημα», ενώ συμπληρώνει: «Τέλος, η αλόη, όπως και πολλές υπερτροφές, μπορεί να συνδράμει στη ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων ενέργειας του ανθρώπιου οργανισμού, αφού εγγυάται μία βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας, επιτρέποντας την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σε ό,τι αφορά στα θρεπτικά της συστατικά, η αλόη είναι πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων αλλά και βιταμινών».

Goji Berry
Το Goji Berry, που σημαίνει το «μούρο της ευτυχίας», είναι φυτό γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ, ενώ πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται πειραματικά και στη χώρα μας. Θεωρείται η νούμερο ένα αντιγηραντική τροφή, χάρη στον πλούτο των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σε σχέση με άλλες, «παραδοσιακές» αντιοξειδωτικές τροφές, όπως π.χ. το πορτοκάλι. Το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικών (ORAC), έναντι 1260 μονάδων που περιέχει το σπανάκι, 2400 μονάδων που περιέχει το βατόμουρο και περισσότερων από 25000 μονάδων του Goji Berry! Περιέχει επίσης, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Goji Berry χαρίζει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμη και σε συνθήκες στρες. Μειώνοντας τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών, φαίνεται ότι προστατεύει παράλληλα τον οργανισμό από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Το... τυχερό ρόδι
Οι ζουμεροί κόκκινοι σπόροι με τις μοναδικές ιδιότητες δεν μας χαρίζουν μόνο υγεία αλλά και ομορφιά. Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και πολλά ακόμη πολύτιμα συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες) κατατάσσουν και το ρόδι στις σούπερ τροφές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιεκτικότητα του χυμού του σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί! «Το ρόδι ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ερωτική λειτουργία των ανδρών με πρόβλημα στύσης. Ακόμη, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης», τονίζει ο ειδικός.

Acai Berry
Το Acai Berry είναι ένα μοναδικό φρούτο. Το 90% του είναι ο σπόρος και μόνο το 10% είναι ο πολτός και η φλούδα, που περιέχει πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Κατάγεται από τον Αμαζόνιο, το δέντρο μοιάζει με φοίνικα και ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον όπως οι βάλτοι. Η γεύση του καρπού είναι ένα μίγμα μεταξύ μούρων και σοκολάτας και το χρώμα του βαθύ πορφυρό.

«Δυστυχώς το Acai Berry δεν είναι διαθέσιμο σε φρέσκια μορφή, γιατί το φρούτο χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μερικές ώρες μετά από τη συγκομιδή του. Γι’ αυτό και τα καλύτερα προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν λυοφιλοποιημένο Acai Berry», εξηγεί ο κ. Γεωργάλας. Σε ό,τι αφορά στη διατροφική του αξία, το Acai Berry είναι μια τροφή πλούσια σε ίνες. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι ζει και ευδοκιμεί σε τροπικό κλίμα. Οι διαιτητικές του ίνες αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς βοηθούν στη διαδικασία της πέψης, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης«Έρευνες έχουν δείξει πως το Acai Berry είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του πλανήτη. Διατροφικό όπλο κατά της γήρανσης και των περιττών κιλών (σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση), έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε άλλη τροφή και αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής στη δίαιτα», επισημαίνει, τέλος, ο ειδικός.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να τα δοκιμάσετε και να επωφεληθείτε από τις «θαυματουργές» φυσικές, πάνω απ’ όλα, ιδιότητές τους.

Πηγή: www.healthyme.gr