Εάν κάποιο καλοκαιρινό απόγευμα αποφασίσετε να βγείτε για περίπατο, να πάτε για πικνίκ ή να ασχοληθείτε με την κηπουρική, είναι πολύ πιθανό να δεχθείτε την επίθεση κάποιου από τα πολλά έντομα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή. Ευτυχώς, η φύση είναι γεμάτη από αποτελεσματικά αντίδοτα στη φαγούρα και το πρήξιμο που τα τσιμπήματά τους συνήθως προκαλούν.
 
Τι είναι;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι κίνδυνοι από τσιμπήματα εντόμων είναι πολλοί και συχνοί. Και παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν είναι σοβαροί, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για παράδειγμα, εάν σας τσιμπήσει τσιμπούρι κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού, καθώς ενδέχεται να είναι μολυσμένο και να δρα ως εστία μετάδοσης ιών. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα άτομα που πιθανώς να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση κατά την επαφή με έντομο (περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού).
 
Ποια είναι τα συμπτώματά τους;
  • Συνήθως: κάψιμο, φαγούρα, κοκκινίλα και πρήξιμο της πληγείσας περιοχής.
  • Σε βαρύτερες περιπτώσεις: κόκκινο εξάνθημα, που εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά το τσίμπημα.
  • Σε ακραίες περιπτώσεις: αλλεργική αντίδραση, η οποία συνοδεύεται από άμεσο πρήξιμο των ματιών, της γλώσσας, των χειλέων και του λαιμού, ναυτία, ταχυκαρδία και δυσκολία αναπνοής.
Τι ενισχύει την πιθανότητα τσιμπήματος;
Ενώ τα κουνούπια, οι αλογόμυγες και τα τσιμπούρια τσιμπάνε για να βρουν το αίμα που χρειάζονται για να τραφούν, οι σφήκες και οι μέλισσες τσιμπάνε συνήθως μόνο όταν αισθάνονται απειλή. Η πιθανότητα να προσβληθείτε από έντομο αυξάνεται σημαντικά εάν κουνάτε απότομα τα χέρια σας για να το απομακρύνετε, εάν βρίσκεστε κοντά σε φωλιά εντόμων, εάν φοράτε έντονο άρωμα και ρούχα με έντονα χρώματα ή εάν τρώτε στον δρόμο γλυκές ή αρκετά λιπαρές τροφές (π.χ. παγωτό).
 
Συμβουλευθείτε έναν ειδικό εάν...
  • Έχετε δεχθεί πολλαπλά τσιμπήματα εντόμων.
  • Έχετε εμφανίσει κόκκινο εξάνθημα.
  • Έχετε παρουσιάσει δυσκολίες στην αναπνοή, πυρετό, έντονο πόνο ή ακαμψία σώματος.
  • Έχετε εκδηλώσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σε παρόμοια κατάσταση.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα;
Πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, φροντίστε να έχετε αφαιρέσει πρώτα το κεντρί και να έχετε καθαρίσει την πληγείσα περιοχή με σαπούνι και νερό. Μια πρώτη μορφή αποτελεσματικής θεραπείας για την υποχώρηση του πρηξίματος είναι η λήψη βρωμελαΐνης, ένα ένζυμο που συναντάται κυρίως στον ανανά. Άλλες τοπικές αγωγές συνιστώνται στην αντιμετώπιση του πόνου και της φαγούρας, καθώς και την ταχεία δερματική επούλωση. Συμπληρώματα που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το λάδι λεβάντας, η κρέμα καλέντουλας και το λάδι τσαγιού.
 
Επιπλέον, σε πιο επώδυνες περιπτώσεις, προτιμήστε τον συνδυασμό βιταμίνης C και κουερσετίνης, ο οποίος δρα ως ισχυρό
αντισταμινικό.
 
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
  • Χρησιμοποιείτε φυσικά εντομοαπωθητικά πριν βγείτε από το σπίτι (π.χ. λάδι κιτρονέλλας ή τσαγιού).
  • Αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών προϊόντων (π.χ. after shave, λακ, έντονα αρώματα) που «τραβάνε» τα έντομα.
  • Σε περίπτωση που αισθανθείτε κοντά σας κάποιο έντομο, μην προσπαθήσετε να το εξοντώσετε, αλλά προτιμήστε να
  • απομακρυνθείτε ήρεμα.
 
Πηγή: www.advancehealth.gr