Εδώ και 50 χρόνια οι δερματολόγοι αναζητούν αποδείξεις σε σχέση με την γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την βλαβερή ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο. Σήμερα ξέρουμε πια ότι τίποτα δεν γερνάει την επιδερμίδα μας ταχύτερα από τον ήλιο.

Παρόλα αυτά ο καρκίνος του δέρματος αυξάνεται, η χρήση του σολάριουμ συνεχίζεται, ενώ μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν επαρκή προστασία για να εξασφαλίσουν πραγματικά την προστασία SPF που αναγράφεται στο μπουκάλι. Εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση: κάτι τα λαμπερά οφέλη που νιώθουμε, κάτι η πεποίθηση ότι οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι μόνο πολύ μακροπρόθεσμες… κι όλα αυτά τη στιγμή που ο είναι ο κύριος παράγοντας επιτάχυνσης της γήρανσης της επιδερμίδας.

Η δερματολογική πραγματικότητα είναι ότι οι βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία UV ισοδυναμούν με το 80% της γήρανσης της επιδερμίδας.

 

UVA σαν να λέμε «γήρανση», UVB σαν να λέμε «έγκαυμα».

Η καθημερινή έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινών UVA, ιδίως εκείνων μεγάλου μήκους κύματος, έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε φωτογήρανση.

Οι ακτίνες UVB, βραχύτερες από τις UVA, είναι οι ακτίνες που ευθύνονται για το μαύρισμα και το έγκαυμα, καθώς επίσης και για το 65% των καρκίνων του δέρματος. Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τις UVA που είναι παρούσες όλο τον χρόνο. Οι ακτίνες UVA, μεγαλύτερου μήκους κύματος και διεισδύοντας πιο βαθιά από τις UVB, δεν προκαλούν ορατές μεταβολές κατά την έκθεση, αλλά λειτουργούν σιωπηρά σαν καταλύτης βιολογικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του οξειδωτικού στρες, της αλλοίωσης του DNA, και της καταστροφής των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που οδηγεί στη γήρανση. Τα κλινικά σημάδια περιλαμβάνουν: ρυτίδες και ομοιόμορφη υφή στα χείλη, πτυχώσεις στον λαιμό και τα μάγουλα, γενικευμένες διαταραχές χρήσης που είναι εντονότερες σε περιοχές όπως τα μάγουλα και το κάτω μέρος του προσώπου.

 

Προστατεύστε την επιδερμίδα σας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, και αποτρέψτε την ορατή γήρανση.

Το αντιηλιακό μπορεί πραγματικά να καθυστερήσει τη φωτογήρανση, κρατώντας την επιδερμίδα πιο νεανική. Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, η καθημερινή χρήση αντιηλιακού με SPF μόλις 16 είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική ανιχνεύσιμη αύξηση της γήρανσης της επιδερμίδας μετά από περίοδο 4,5 ετών. 

Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό καθημερινά, ακόμα και στις περιοχές του σώματος που ο ήλιος βλέπει λιγότερο. Και μην ξεχνάτε τα χέρια και την περιοχή του λαιμού που εκτίθενται συνέχεια στον ήλιο· έτσι, θα κρατήσετε την επιδερμίδα σας πιο νεανική για περισσότερο.

 

Ακόμα και το SPF μόλις 16 μπορεί να συμβάλλει στην πιο νεανική όψη της επιδερμίδας.

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε μείωση 24% στα σημάδια γήρανσης σε άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινή φωτοπροστασία με SPF16. Κατά τη διάρκεια των 5 ετών, και παρακολουθώντας εθελοντές που φορούσαν SPF16, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μείωση κατά 73% στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Πέραν του SPF, το PPD ή PA σε ένα αντιηλιακό δείχνει το επίπεδο προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVA. Είναι απαραίτητο να προστατεύεστε και από τις μεγάλου μήκους κύματος UVA, για να αποτρέψετε τα σημάδια γήρανσης.

 

Αντιηλιακή προστασία σημαίνει επίσης επανόρθωση.

Όταν η επιδερμίδα προστατεύεται από την ακτινοβολία UV, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης αποκαθίστανται φυσικά. Έτσι, η καθημερινή φωτοπροστασία τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης σημαδιών γήρανσης, αλλά και να δώσει στην επιδερμίδα τη δυνατότητα να αναπληρώσει την ελαστίνη και το κολλαγόνο, πηγή της νεανικής όψης και του σφρίγους της.

 

Παρακολουθώντας την έκθεση σας στην ακτινοβολία.

Πλέον έχουμε και τη δυνατότητα προβλέψεων UV, όπως το World UV – καθημερινές προβλέψεις για την ακτινοβολία UV σε πάνω από 10.000 τοποθεσίες παγκοσμίως. Μέσω της παρακολούθησης του επιπέδου UV στον τόπο όπου βρίσκεστε, ενημερώνεστε όταν οι ακτίνες φθάνουν σε επιβλαβή επίπεδα – ώστε να αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες αυτές, συνήθως μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Αυτό που γνωρίζουν σήμερα οι δερματολόγοι είναι ότι η κάλυψη της επιδερμίδας και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό SPF επιβραδύνει την ίδια τη γήρανση της επιδερμίδας. Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις, παρακολουθήστε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία UV, και απολαύστε τον ήλιο με μέτρο, όπως και κάθε άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής σας που μπορεί να κρύβει κινδύνους για εσάς και την επιδερμίδα σας.


 

Πηγή: www.vichy.gr