Η εικόνα των μαλλιών δε σχετίζεται μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την υγεία, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η καθημερινή φροντίδα της. Πώς μπορούμε όμως να ξέρουμε αν χρειάζεται να ανησυχούμε όταν βλέπουμε μερικές τρίχες να πέφτουν ή όταν ο γιακάς γεμίζει με αντιαισθητικές λευκές φολίδες; Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Συχνότερες παθήσεις των μαλλιών

Τριχόπτωση: κάθε τρίχα είναι γενετικά προγραμματισμένη να περάσει 20-25 κύκλους ζωής, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει 3 φάσεις:

  1. τη φάση ανάπτυξης («αναγενής φάση»),
  2. τη φάση ηρεμίας («καταγενής φάση»)
  3. και τη φάση απόπτωσης («τελογενής φάση»).

Η καθημερινή απώλεια 50-100 τριχών αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας ανανέωσής τους, γι’ αυτό και δεν πρέπει να εμπνέει καμία ανησυχία. Όταν, ωστόσο, ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών είναι μικρότερος του ρυθμού πτώσης τους εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας του τριχοθύλακα, τότε έχουμε το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Ο συνηθέστερος τύπος τριχόπτωσης είναι αυτός που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση και αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα ή χάπια που επηρεάζουν την ορμονική δραστηριότητα.

Επίσης, υπάρχει η εποχική τριχόπτωση που εκδηλώνεται δυο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε αυτήν την περίπτωση, στόχος της θεραπείας είναι η ενίσχυση της τρίχας με βιταμίνες και της κυκλοφορίας του αίματος με τοπικές λοσιόν. Σε γυναίκες που έχουν συστηματικά αυστηρούς κότσους και αλογοουρές μπορεί να προκληθεί εξασθένηση των τριχών και τριχόπτωση στα σημεία όπου αυτές υφίστανται πίεση. Η αλλαγή της κόμμωσης αποτελεί τη λύση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των τριχών διακόπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της επήρειας των ορμονών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να πληθαίνουν και να συσσωρεύονται χωρίς να πέφτουν. Το ισοζύγιο αυτό εξισορροπείται μετά τον τοκετό, οπότε και πέφτουν τα παραπανίσια μαλλιά, χωρίς ωστόσο να γίνεται ποτέ αρνητικό.

Τέλος, άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες της τριχόπτωσης είναι το στρες, οι φαρμακευτικές αγωγές με ορμονικά και χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, διάφορες χρόνιες ή ορμονικές παθήσεις και η κακής ποιότητας διατροφή.

Πιτυρίδα: είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους κατάστασης του δέρματος, η οποία δεν προσβάλλει μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και το πρόσωπο. Οφείλεται σε έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται «πιτυρόσπορο ωοειδές», υπάρχει στο κεφάλι όλων των ανθρώπων και τρέφεται από το σμήγμα που διατηρεί την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως ο μύκητας αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και οδηγεί στην αύξηση της φυσιολογικής απολέπισης της κεράτινης στοιβάδας, με αποτέλεσμα
την εμφάνιση των γνωστών λευκών νιφάδων.

Συχνά η πιτυρίδα αποτελεί σύμπτωμα συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων, όπως:

  • Σμηγματορρoϊκή δερματίτιδα: το δέρμα γίνεται κόκκινο και η εμφανιζόμενη πιτυρίδα μένει πάνω στο δέρμα χωρίς να πέφτει εύκολα εξαιτίας της μεγάλης λιπαρότητάς της. Εντοπίζεται κυρίως στα όρια του τριχωτού με το δέρμα του προσώπου, γύρω από τα αυτιά, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες. Βρίσκεται σε έξαρση κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες, ενώ επιδεινώνεται σημαντικά από το στρες. Υποχωρεί με ειδική θεραπεία.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: εμφανίζεται με πιτυρίδα, κοκκινίλα και φαγούρα. Προκύπτει συνήθως από την επίδραση χημικών παραγόντων στο δέρμα (π.χ. βαφή μαλλιών, περμανάντ), αλλά και από τη χρήση κάποιων καλλυντικών προϊόντων, όπως η λακ. Επίσης, μπορεί να προέρχεται από την υψηλή θερμοκρασία που δέχεται συχνά η επιδερμίδα του τριχωτού από το πιστολάκι. Τα συμπτώματά της υποχωρούν με λίγη προσοχή, χωρίς ειδική θεραπεία.
  • Δερματίτιδα από κληρονομική προδιάθεση (ατοπικό έκζεμα): γίνεται αισθητή μαζί με γενικευμένη ξηρότητα και ευαισθησία στο δέρμα.
  • Ψωρίαση: συνοδεύεται από έντονη κοκκινίλα δέρματος και χοντρές φολίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Λούζεστε συχνά, ξεβγάζοντας καλά τα μαλλιά σας.
  • Αποφεύγετε το συχνό χτένισμα, καθώς έτσι οι φολίδες ξεκολλούν μεν, αλλά δεν απομακρύνονται από τα μαλλιά.
  • Προτιμάτε σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και γενικώς προϊόντα κατά της πιτυρίδας, τα οποία θα σας συστήσει ένας ειδικός.
  • Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά, επιλέγετε προϊόντα κατά της λιπαρότητας.
  • Χρησιμοποιείτε με φειδώ προϊόντα styling, όπως gel, αφρό, κερί και μάσκες προϊόντων.
  • Αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους, καθώς το ζεστό περιβάλλον ευνοεί τη λιπαρότητα.
  • Πραγματοποιήστε έναν ορμονολογικό έλεγχο, μιας και είναι πιθανό να ευθύνονται ορμονικοί παράγοντες για τη λιπαρότητα.
  • Περιορίστε το στρες.
  • Απευθυνθείτε σε ειδικό αν παρατηρήσετε έντονη πιτυρίδα μαζί με επίμονο κνησμό και κοκκίνισμα στο κεφάλι.

Ξηροδερμία: χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πιτυρίδας με πολύ λεπτές και μικρές νιφάδες χωρίς καθόλου λίπος, που μοιάζουν αρκετά με αλεύρι. Συνήθως, υπάρχει ταυτόχρονος ερεθισμός στο δέρμα και φαγούρα. Το ξηρό δέρμα από τη φύση του ερεθίζεται πιο εύκολα, συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό διάφοροι χημικοί παράγοντες που δεν είναι απαραιτήτως βλαβεροί (π.χ. σαμπουάν, προϊόντα styling κ.ά.) να το ενοχλήσουν περισσότερο και να του προκαλέσουν τελικά απολέπιση, δηλαδή εμφάνιση πιτυρίδας. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του ξηρού δέρματος είναι το ξηρό κλίμα, το κρύο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το πολύ ζεστό νερό την ώρα του λουσίματος και ο θερμός αέρας από το σεσουάρ.

Στην ξηροδερμία με ήπια συμπτώματα συνιστάται η χρήση απαλού σαμπουάν για ευαίσθητα μαλλιά, χωρίς ισχυρά καθαριστικά συστατικά. Επίσης, προτείνεται μία φορά την εβδομάδα πριν το λούσιμο η εφαρμογή για δύο ώρες περίπου ειδικής λιπαρής κρέμας πάνω στην επιδερμίδα του τριχωτού.

Πηγή: www.advancehealth.gr