Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Η αϋπνία, η εφίδρωση, η κατάθλιψη, η αύξηση βάρους και η μείωση της ερωτικής επιθυμίας, είναι εξαντλητικά, ενώ μέχρι πρότινος ήταν και ταμπού. Οι ειδικοί έχουν  βρει τρόπους να διευκολύνουν αυτή τη μεταβατική περίοδο, δίνοντας από συμβουλές για το πώς να μην αυξηθεί το βάρος μας, μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη ή συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων.

Η Ελληνική Εταιρία Εμμηνόπαυσης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μέσω του οποίου οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με άλλες γυναίκες στην ίδια κατάσταση, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να ενημερωθούν για την εμμηνόπαυση. Μέσω αυτού του δικτύου μάθαμε ότι η εμμηνόπαυση δεν έχει μόνο τα  αρνητικά της, αλλά έχει και τα θετικά της. Ας δούμε λοιπόν και την θετική πλευρά:

  • Τέλος στην περίοδο και τα επώδυνα συμπτώματά της. 
    Τέλος στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τις ψυχικές μεταπτώσεις που το συνοδεύουν. Τέλος στην έννοια πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος, αν έχω αρκετές σερβιέτες, αν θα μπορέσω να κάνω μπάνιο στις διακοπές ή αν θα μπορέσω να πάω στην εκδρομή, χωρίς να είμαι κουρέλι την πρώτη μέρα.
  •  Τέλος στους ορμονικούς πονοκεφάλους
    Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να είναι σωτήριο αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες αυτές είναι δυσλειτουργικές για τουλάχιστον 2 μέρες τον μήνα, εξαιτίας της έντονης κεφαλαλγίας που συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως, στους ήχους και στις οσμές και δεν περνάει με τα απλά παυσίπονα.
  • Τέλος στα ινομυώματα της μήτρας
    ​​​​​​Πολλές γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 τους αναπτύσσουν ινομυώματα. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περι-εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μεταβάλλονται από χαμηλά σε υψηλά.
  • Ευκαιρία για ερωτική επαφή, χωρίς ανησυχίες για εγκυμοσύνη
    Αν και η ερωτική ζωή στην εμμηνόπαυση εμφανίζει δυσκολίες που προηγουμένως δεν υπήρχαν, η ξεγνοιασιά για την αντισύλληψη, ακόμη και η απουσία αντισυλληπτικών μέτρων, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο στην απόλαυση.
  • Ευκαιρία για αυτοφροντίδα
    Εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος, καλλυντικά, άσκηση και υγιεινή διατροφή... τώρα είναι η ώρα να προσφέρετε στον εαυτό τους απενοχοποιημένα όσα λόγω υποχρεώσεων αναβάλλεται στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για ανανέωση!
  • Ευκαιρία για απολογισμό, ρίσκα, νέες εμπειρίες
    Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση ένα ορόσημο για να κάνουν έναν απολογισμό της ζωής τους. Έχοντας ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο ζωής, πιο ώριμες και κατασταλλαγμένες, έχουν ξεχωρίσει αυτά που θέλουν να κρατήσουν στη ζωή τους κι αυτά που απλώς δεν τους ταιριάζουν.

Πηγή: ow.gr