Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ιδίως στις δυτικές κοινωνίες έχει προκαλέσει, αποδεδειγμένα, προβλήματα υγείας σχετικά με την καρδιακή λειτουργία που παλαιότερα δεν μας απασχολούσαν σε τέτοιο βαθμό. Ένα από τα πιο σύνηθες φαινόμενα είναι η στεφανιαία νόσος, ένα μέγιστο και πολύπλευρο πρόβλημα υγείας το οποίο έχει απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα, καθώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι συμβουλές και οι προτροπές των ειδικών είναι πολλές και χρήσιμες, για την προληπτική αντιμετώπιση της νόσου και σε συνδυασμό με την ατομική δράση μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην προστασία της καρδίας μας. Ακολουθούν πέντε απλές συμβουλές που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να κρατήσουμε την καρδιά μας γερή και να βελτιώσουν τη λειτουργία της. Οι ειδικοί της Cleveland Clinic μας υπενθυμίζουν πέντε συνήθειες, που πρέπει όλοι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, κάνοντας την καρδιά μας να μας ευγνωμονεί.  

 

Κατανάλωση καλών λιπαρών και αποφυγή τρανς λιπαρών

Αποδεδειγμένα, ο οργανισμός μας χρειάζεται τα λιπαρά στην διατροφή του, κυρίως όσα προέρχονται από το ελαιόλαδο. Αυτά ωστόσο που δεν έχουν καμία ευεργετική συνεισφορά και αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων είναι τα τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά φράζουν τις αρτηρίες, αυξάνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και μειώνοντας τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL).

Που βρίσκονται, όμως, τα τρανς λιπαρά; Χρησιμοποιούνται συχνά σε έτοιμα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, σνακ και έτοιμα τηγανητά φαγητά για να προσθέσουν γεύση και να βελτιώσουν την υφή τους. Tip για την αποφυγή τέτοιων λιπαρών: Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε όσα αναγράφουν την ένδειξη "Μερικώς υδρογονωμένα έλαια"

 

Φροντίδα της στοματικής υγιεινής

Η οδοντική υγεία είναι μια αντανάκλαση της συνολικής μας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής, επειδή όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο έχουν συχνά τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και για καρδιακή νόσο. Τα στοιχεία φανερώνουν ότι τα ένοχα, για την πρόκληση περιοδοντίτιδας, βακτήρια μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν αύξηση της CRP (C-αντιδρώσας πρωτεΐνης), ενός δείκτη φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων. Οι αλλαγές αυτές, μπορεί με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Χρήσιμο Tip για θωράκιση της στοματικής υγιεινής: Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια γιά καθαρισμό σε βάθος.

 

Επαρκής ύπνος

Μια γερή καρδιά εξασφαλίζεται με τον επαρκή ύπνο. Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μελέτη σε 3.000 ενήλικες άνω των 45 ετών διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες είχαν  διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα. Έχει εκτιμηθεί ότι ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί διαταραχές σε υποκείμενες παθήσεις υγείας και σχετίζεται με την αύξηση της πίεσης και της φλεγμονής. Tip: Θέστε ως στόχο να κοιμάστε 7 – 8 ώρες ημερησίως.  Εάν έχετε υπνική άπνοια ή διαταραχές ύπνου φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την αντιμετώπισή τους καθώς συνδέονται άμεσα με  καρδιαγγειακές παθήσεις και αρρυθμίες.

 

Αποφύγετε την καθιστική ζωή

Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το παρατεταμένο καθισιό είναι επιβλαβές, ανεξάρτητα από το πόσο ασκούμαστε. Έρευνες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο, είχαν 147% αύξηση στα καρδιαγγειακά συμβάματα και 90% αύξηση στους θανάτους που προκλήθηκαν από αυτά. Το πιο εύκολο Tip που δύναται να περιορίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής είναι να εντάξουμε την κίνηση κατά την διάρκεια του καθιστικού χρόνου... η πιο πρόσφατη συμβουλή των ειδικών είναι να σηκωνόμαστε ανα μισάωρο και να περπατάμε για πέντε λεπτά εξασφαλίζοντας έτσι το καλό της καρδιάς μας αλλά και της συνολικής μας υγείας.

 

Μείνετε μακριά από τον καπνό του τσιγάρου

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον οργανισμό μας καθώς φαίνεται ότι αυξάνει έως και κατά 25-30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους έχουν υπέρταση ή υπερχοληστεροναιμία. Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος υπάρχουν επειδή οι χημικές ουσίες που εκπέμπονται από τον καπνό του τσιγάρου προάγουν την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Χρήσιμο Tip: Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και κρατήστε και τα παιδιά μακριά από το παθητικό κάπνισμα. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από άτομα που καπνίζουν όσο υπάρχει ο καπνός στο χώρο.

 

Πηγή: ygeiamou.gr