Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να μην θυμάται το όνομα ενός γνωστού, έναν αριθμό που χρησιμοποιείτε συχνά, πού παρκάρατε το αυτοκίνητο, πού βάλατε τα κλειδιά, αν κλείσατε τον θερμοσίφωνα; Τα... κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι, για ορισμένους, καθημερινό φαινόμενο! Γι’ αυτό, ο παθολόγος, κ. Χαράλαμπος Δούκας, προτείνει τρόπους για την αποτελεσματική ενίσχυση της μνήμης.

1. Σωστή διατροφή.
Αποτελεί σημαντικό μέσο για τη διατήρηση της μνήμης. Όταν λέμε σωστή διατροφή, εννοούμε μια διατροφή με ισορροπία, που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Έμφαση πρέπει να δίνεται επίσης στην κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών.

2. Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη.
Τέτοιες είναι: α. οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (πηγές: ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σαρδέλα, ξηροί καρποί, όπως καρύδια και αμύγδαλα), β. οι σύνθετοι υδατάνθρακες (πηγή: δημητριακά ολικής άλεσης), που μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα και δίνουν «τροφή» στον εγκέφαλο.

3. Βιταμίνη
Στις διαταραχές της μνήμης και στην άνοια χορηγείται συμπλήρωμα βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε ενισχύει τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη μνήμη.

4. Αποκατάσταση των επιπέδων της Β12.
Αποτελεί τη βιταμίνη- «κλειδί» για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή της οδηγεί σε νευρολογικές διαταραχές. Η έλλειψη της Β12 οφείλεται συνήθως σε κακή απορρόφηση ή μη επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης από τη διατροφή. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας, στους χορτοφάγους και σε άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ. Σημαντική επίσης είναι η επαρκής πρόσληψη και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

5. Βότανα που τονώνουν τη μνήμη.
Τέτοια είναι το πράσινο τσάι, αλλά και το ελληνικό τσάι του βουνού- το τελευταίο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί διέγερση και μπορεί να καταναλώνεται ακόμη και το βράδυ.
Ως τονωτικά για τη μνήμη έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης το Ginseng και το Gingko biloba, που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή Ιατρική των ασιατικών χωρών εδώ και εκατοντάδες χρόνια κι έχουν σήμερα ευρεία αποδοχή σ' όλον τον κόσμο.

6. Πολεμήστε τις αιτίες της κακής μνήμης.
Για να τις αντιμετωπίσετε, πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσετε. Oι κυριότερες από αυτές είναι τα ακατάστατα ωράρια εργασίας, η σωματική και ψυχική κούραση, η στέρηση ύπνου, το άγχος, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.

7. Ασκήσεις του μυαλού!
Τόσο η σωματική, όσο και η διανοητική άσκηση φαίνεται ότι αναστέλλουν ή επιβραδύνουν τις εκφυλιστικές διαδικασίες στον εγκέφαλο. Επίσης παρέχουν νοητικά ερεθίσματα που δημιουργούν νέες συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Παζλ, σταυρόλεξα, σκάκι και διάβασμα επιδρούν θετικά στη μνήμη.

8. Διά βίου μάθηση.
Έχει αποδειχθεί ότι η διά βίου μάθηση-εκπαίδευση (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών, ανοιχτό πανεπιστήμιο, σεμινάρια κ.λπ.) βοηθάει στη διατήρηση των νοητικών δυνατοτήτων.

9. Σωματική άσκηση.
Πέρα από τις γνωστές ευεργετικές της επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, η σωματική άσκηση, όπως το τρέξιμο και η κολύμβηση, επιδρά ευεργετικά και στον εγκέφαλο. Βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και αυξάνει τον μεταβολισμό των νευρικών κυττάρων.

10. Αναζητήστε βοήθεια.
Αν είστε στη μέση ηλικία, κάθε ένδειξη κακής μνήμης- ιδιαίτερα της πρόσφατης- και κακής συγκέντρωσης που παρατηρείτε εσείς ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας, θα πρέπει να αξιολογείται. Ο γιατρός, με τα κατάλληλα τεστ θα αξιολογήσει την κατάσταση.

Πηγή: www.healthyme.gr