Μη σε σοκάρω, αλλά αρχίζουμε να γερνάμε προτού γίνουμε επισήμως μεσήλικες. Καλό λοιπόν είναι να ξέρουμε οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ακμαίοι, όπως κάποια βασικά συμπληρώματα.

Πριν σου πω για τα συμπληρώματα όμως, επίτρεψέ μου να μιλήσω για τη «σκευωρία» της μέσης ηλικίας. Σήμερα, τα 40 είναι τα νέα 30. Ως εκ τούτου, τα 30 είναι τα νέα 20. Άρα, ακόμα και μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες συγκινήσεις αργότερα στη ζωή μας. 

Aρχίζουμε να γερνάμε από τα 25. Δηλαδή, σε εκείνη την ηλικία αρχίζει η διαδικασία της γήρανσης στην επιφάνεια του δέρματος. Το επόμενο μεγάλο χτύπημα έρχεται στα 34 και το τρίτο στα 60. Δεν το λέω εγώ, το έχει ανακαλύψει έρευνα.

Έτσι, μας υποχρεώνει (με πολλούς διαφορετικούς τρόπους) να σκεφτούμε τι κάναμε στην έως τώρα ζωή μας (κυρίως εστιάζουμε στις ανεπάρκειες μας ή όσα δεν έχουμε πετύχει από τα κοινωνικά «πρέπει» και αυτομαστιγωνόμαστε, αντί να επικεντρωθούμε στα θετικά, με πρώτο ότι ζούμε) και πού πάμε. 

Το βέβαιο είναι πως στα 40 έχουμε ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια, για να ξέρουμε ποια είναι τα σημαντικά.

 • Έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε καταστάσεις.
 • Επίσης, έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία του να μπορούμε να λέμε συγγνώμη και ευχαριστώ.
 • Έχουμε κατανοήσει τη σημασία του να ακούμε πριν μιλήσουμε και να ρωτάμε πριν αντιδράσουμε. 
 • Ξέρουμε καλά πως δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο, αλλά και ατελείωτα χρώματα μεταξύ τους.
 • Μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά είναι το άτομο που γνωρίζουμε σε ένα δίλεπτο.
 • Γενικά, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε το ζήτημα των προσδοκιών (στοιχείο που προσφέρει πολλές απογοητεύσεις όταν είμαστε πιο νέοι) και να μας εμπιστευόμαστε τόσο, που μπορούμε να μένουμε συνεπείς στον εαυτό μας.
 • Είμαστε σε ηλικία που έχουμε πολλές εμπειρίες, άρα ιδία άποψη επί πολλών διαφορετικών θεμάτων. 
 • Ξέρουμε τι μας αρέσει και τι όχι (τι θέλουμε και τι όχι) 
 • Έχουμε αποδεχθεί πως δεν είμαστε οι καλύτεροι του πλανήτη και έτσι αναγνωρίζουμε τους καλύτερους.

Με την αυτογνωσία που δεν είχαμε στα 20 και τα 30, μπορούμε να ζήσουμε πιο ήρεμοι και πιο ισορροπημένοι. Να είμαστε ο εαυτός μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, ενδιαφερόμαστε περισσότερο να μάθουμε ποια είναι τα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε υγιείς. Όλοι οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες. Επικέντρωσα σε όσα μπορεί να κάνει ένας 30χρονος άνθρωπος για να θέσει τις βάσεις μιας πιο υγιούς ζωής τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του.

Εξυπακούεται πως αν κάνεις τις αλλαγές, και στα 40 ή τα 50 ή όποτε, πάλι οφέλη θα έχεις.

Πέραν των κλασικών, παραδοσιακών πρακτικών (τακτική άσκηση, αφού η ενδυνάμωση βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας που μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, υγιεινή διατροφή και τακτικά τσεκ απ, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου), ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Όπως, η ενσωμάτωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή ή η χρήση συμπληρωμάτων που έχουν μόνο να σου προσφέρουν (βάσει ερευνών), εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση στη δοσολογία. 

 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορείς να πάρεις ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλες κλπ). Αν ωστόσο δεν τρως συχνά ψάρια, συζήτησε με τον γιατρό σου αν χρειάζεται να πάρεις συμπλήρωμα, εφόσον δεν έχεις κάποια αντένδειξη γι’ αυτό.
 •  Προβιοτικά
  Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου (είναι ένα άθροισμα μικροοργανισμών που δείχνει την κατάσταση της υγείας μας). Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει την ανοσία και να μειώσει τη φλεγμονή. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, τα λαχανικά που έχουν περάσει τη διαδικασία της ζύμωσης, ο αρακάς, το κεφίρ, το γκούντα, το τσένταρ και η παρμεζάνα.
 •  Βιταμίνη D
  Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Την παράγουμε μετά από έκθεση στο φως του ήλιου, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες: ο ήλιος πρέπει να χτυπά απευθείας στο δέρμα μας, όταν είναι στο πιο ψηλό σημείο, όχι όμως στην πιο καυτή ώρα της ημέρας, για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αλλιώς παίρνουμε συμπλήρωμα. Πάντα με καθοδήγηση από ειδικό.

Είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεχυθούμε στο μαγικό κόσμο των συμπληρωμάτων, που κάνουν πια θραύση παγκοσμίως. Δεν είναι όλα για όλους, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες δοσολογίες που μας βοηθούν. 

Ένα άρθρο από την ow.gr