Αποτελεί τη σοβαρότερη ίσως απειλή για τα άτομα άνω των 50 ετών και ιδιαίτερα των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος, φυσικά, για την οστεοπόρωση, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες προσβάλλει σήμερα περίπου 75 εκατ. ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Tι είναι η οστεοπόρωση;
Είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατ. κατάγματα στο ισχίο.
  • Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει τα 4,5 με 6,3 εκατ.!!!
  • Στην Ελλάδα, περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Το ποσοστό θανάτου των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
  • Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν πάθει σπονδυλικό κάταγμα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για επιπρόσθετο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Τι είναι η οστεοπενία;
Είναι μια μέτριου βαθμού μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία, ανάλογα με την ηλικία και την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου για κάταγμα, μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Τι είναι η κορυφαία οστική πυκνότητα;
Είναι η μέγιστη οστική μάζα που χαρακτηρίζει τον σκελετό με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Συνήθως ο άνθρωπος φθάνει στην κορυφαία οστική πυκνότητα στην ηλικία των 20-30 ετών.
Εμφανίζουν και οι νέοι κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση;
Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Η οστεοπόρωση μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα όταν υπάρχουν διατροφικά προβλήματα, συστηματικά νοσήματα (π.χ. μεσογειακή αναιμία), νεοπλασίες, λήψη κορτιζόνης, κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται ο έλεγχος για παρουσία οστεοπόρωσης.
Υπάρχει οστεοπόρωση και στους άνδρες;
Ναι, και οι άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση και ισχύουν οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου με τις γυναίκες για οστεοπορωτικό κάταγμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;
Η μόνη εξέταση, με την οποία γίνεται νωρίς η διάγνωση της οστεοπόρωσης, είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση, η οποία καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άνδρες άνω των 70 ετών πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας. Επίσης, μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ή έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου.
Σε ποια ηλικία συνιστάται ο έλεγχος της οστεοπόρωσης;
Κατά κανόνα ο έλεγχος συνιστάται σε όλες τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών. Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας καλό θα ήταν να γίνεται και πριν την εμμηνόπαυση για λόγους σύγκρισης μετεμμηνοπαυσιακά. Επίσης, ανάλογα με την παρουσία παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάταγμα χαμηλής βίας, λήψη κορτιζόνης), ο έλεγχος για ύπαρξη οστεοπόρωσης πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πώς μπορώ να προληφθεί την οστεοπόρωση;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και βιταμίνης D και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.
Η αλήθεια για τη θαυματουργή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο, ώστε να συνθέσει ο οργανισμός μας αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Ακόμη, να προτιμάτε τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, τα όσπρια και τα λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα.

Από έρευνα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, γεγονός που ευνοεί τη σύνθεση της βιταμίνης D, το 61% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση για την παραχώρηση του σχετικού υλικού

Πηγή: www.advancehealth.gr