Η βιταμίνη Β12, γνωστή κι ως κοβαλαμίνη, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας και ευεξίας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και κόπωση. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγεία των νευρικών κυττάρων διατηρώντας το  ερίβλημα μυελίνης, το οποίο καλύπτει και προστατεύει τις νευρικές ίνες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή νευρολογική λειτουργία και την πρόληψη καταστάσεων όπως η  ευροπάθεια.

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης Β12 είναι η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταβολικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που προέρχεται από την τροφή χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από το σώμα.

Χωρίς αρκετή Β12, μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία, λήθαργος, ακόμη και διαταραχές της διάθεσης. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ που αποτελεί δείκτη κινδύνου για καρδιακές παθήσεις). Η επαρκής πρόσληψη Β12 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και να διατηρήσει υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος και οι σαρδέλες, κοτόπουλο, γαλοπούλα και θαλασσινά. Επομένως οι χορτοφάγοι, οι vegans και όσοι νηστεύουν συχνά έχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης Β12 μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και με τη βοήθεια του κατάλληλου συμπληρώματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας και την τόνωση και ενέργεια του οργανισμού.